ASSIST Sekator jednoręczny kowadełkowy
Przycinanie porzeczki to ważny krok w pielęgnacji tego krzewu. Zadbaj o obfite plony i sprawdź, jakie akcesoria ogrodowe warto mieć pod ręką. W jaki sposób i kiedy przycinać porzeczkę?
Dlaczego przycinanie porzeczki jest ważne?
Przycinanie porzeczki jest niezwykle ważne przede wszystkim dlatego, że decyduje to o obfitości plonów. Rośliny te owocują na młodych pędach 1-3 letnich, a przycinanie sprawia, że puszczają ich więcej. Dlatego też jeśli zależy Ci na licznych owocach, nie zapomnij o tym zadaniu!
To oczywiście nie jest jedyny powód, przez który przycinanie porzeczki jest ważne. To pozwala również na kontrolę zdrowia rośliny. Usunięcie suchych i chorych pędów, a także tych połamanych, krzyżujących się i wyraźnie słabszych daje jej szansę na wytworzenie nowych i zdrowych, bez konieczności tracenia energii na te, które nie były najwyższej jakości. Odpowiednie prześwietlenie krzewu sprawia również, że do jego wnętrza dostaje się więcej światła, dzięki czemu owoce lepiej dojrzewają, a ponadto dostęp do nich jest po prostu łatwiejszy. Przycinanie pozwala również na zachowanie dobrego pokroju rośliny.
Kiedy przycinać porzeczki?
Pierwsze cięcie porzeczki należy wykonać zaraz po jej posadzeniu, niezależnie od pory roku. Poza tym główne cięcie przeprowadza się wiosną, nim roślina rozpocznie proces wegetacji – zwykle będzie to okres przedwiośnia, kiedy nie będzie już ryzyka mocnych mrozów, zazwyczaj pomiędzy lutym a marcem. W tym czasie rany szybko się zabliźniają. Wiosenne cięcie dotyczy szczególnie krzewów młodych oraz starszych krzewów czarnej porzeczki.
Jeśli chodzi o dojrzałe krzewy porzeczki czerwonej i białej można ciąć je również tuż po zbiorach, od sierpnia do września, tak aby roślina miała jeszcze czas na zabliźnienie ran.
Cięcie sanitarne, czyli usuwające chore, suche lub zniszczone gałęzie, możesz bez obaw przeprowadzać od wiosny do jesieni.
Co jest potrzebne do przycinania porzeczki?
Do przycinania porzeczek warto przygotować sobie kilka podstawowych narzędzi ogrodniczych, dzięki którym praca w ogrodzie będzie po prostu łatwiejsza. Najważniejsze będą oczywiście te do przycinania. Porzeczki najwygodniej przycina się takimi akcesoriami jak sekatory ogrodowe. Do żywych pędów najlepiej sprawdzą się te z dwoma ostrzami, czyli nożycowe. Kowadełkowe sprawdzają się wyłącznie do suchych fragmentów rośliny.
Jeśli posiadasz starszy krzew, mocno zdrewniały, który potrzebuje odmładzającego ciecia, przydatne mogą okazać się również piły ogrodnicze. Używaj ich do pędów o średnicy powyżej 3 cm.
Poza tymi narzędziami przydać Ci się mogą również rękawice ogrodowe, które pozwolą Ci na zabezpieczenie rąk, maść ogrodnicza do zabezpieczania dużych ran (o średnicy powyżej 3 cm), środek do dezynfekcji narzędzi, a także wiaderko lub taczka na odpady roślinne. Możesz również postawić na strój z długim rękawem, który zabezpieczy Twoje ramiona przed ewentualnymi zadrapaniami.
Jak przycinać porzeczkę?
Po posadzeniu rośliny przytnij ją mocno, pozostawiając 1-2 pąki nad ziemią. Dzięki temu porzeczka będzie mogła się odpowiednio wzmocnić. Pomiędzy 2 a 4 rokiem uprawy warto przeprowadzać mocniejsze cięcie formujące, wybierając 3-5 najsilniejszych pędów. Będą one przyszłą podstawową konstrukcją krzewu, dlatego powinny być mocne oraz rosnąć w odpowiednich kierunkach. Pozostałe przytnij u nasady. Pędy boczne skracaj o 1/3 długości nad oczkiem skierowanym na zewnątrz rośliny.
W następnych latach pielęgnacja jest nieco zależna od odmiany. W przypadku porzeczki czarnej co roku usuń pędy starsze, niż 4 lata, w przypadku czerwonej i białej – usuwaj 5-letnie lub starsze. Pamiętaj, aby zostawiać na roślinie do ok. 10 pędów w różnym wieku. Warto również w trakcie cięcia usuwać pędy krzyżujące się, czy rosnące do środka krzewu.
Oczywiście w każdym momencie możesz wykonać cięcie sanitarne, usuwając gałęzie chore czy suche. Gdy przycinasz porzeczkę, rób to pod kątem 45°, tak aby w trakcie deszczów woda spływała po uciętej gałęzi.
Jakie są zasady higieny w trakcie przycinania porzeczki?
W trakcie przycinania porzeczki warto zachować kilka podstawowych zasad higieny. Przede wszystkim pamiętaj o tym, aby przycinać rośliny wyłącznie czystym ostrzem, bez rdzy oraz pozostałości soku z innych roślin. Przed rozpoczęciem pracy zdezynfekuj je dokładnie, powtarzając tę czynność, gdy przytniesz chore gałązki lub zmienisz krzew.
Pamiętaj też, aby sięgać po naostrzone sekatory ogrodowe. Cięcia, które wykonują, powinny być czyste, a rana mieć jak najmniejszą powierzchnię. To sprawia, że roślina może ją szybko zabliźnić i znacznie zmniejsza ryzyko infekcji.
Przycinanie porzeczki przeprowadzaj wyłącznie w suchy dzień, o stosunkowo niskiej wilgotności. To również pomoże roślinie w regeneracji.
Przycinanie porzeczki – podstawowe zadanie w ogrodzie
Przycinanie porzeczki to ważne zadanie, którego naprawdę nie powinno się ignorować, jeśli zależy Ci na obfitych plonach. Mamy nadzieję, że Twoja roślina będzie bujnie rosnąć.
Jeśli zależy Ci na wysokiej jakości narzędziach ogrodowych, sprawdź ofertę marki Gerlach, w której znajdziesz m.in. szpadle ogrodowe, grabie, łopatki czy motyczki. Dzięki nim w prosty sposób zadbasz o swoją przestrzeń.