Pstrąg zapiekany z porem, ziemniakami i cytryną to aromatyczny i sycący pomysł na obiad. Aby go przygotować, oczywiście będzie potrzebna wysokiej jakości, możliwie świeża ryba. Przydadzą Ci się również ostre noże oraz wygodne akcesoria kuchenne, dzięki którym m.in. wygodnie obierzesz warzywa.
Co jest potrzebne na pstrąga zapiekanego z porem, ziemniakami i cytryną?
- 2 pstrągi
- 400 g ziemniaków
- 1 duży por
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 duża cytryna
- 2 łyżki poszatkowanego, świeżego tymianku
- 2 łyżki poszatkowanego, świeżego rozmarynu
- 2 łyżki poszatkowanej, natki pietruszki
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz do smaku
Co jest potrzebne na pstrąga zapiekanego z porem, ziemniakami i cytryną?
Nagrzej piekarnik do 180°C. Umyj ziemniaki, obierz je, przekrój na pół i gotuj przez 15 minut w osolonej wodzie (dodaj sól do wody, dopiero gdy ta zacznie wrzeć). Odcedź ziemniaki i odstaw na bok.
Pod bieżącą wodą umyj por, a następnie pokrój go na drobne części. Cebulę obierz i poszatkuj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj por, cebulę, czosnek i smaż je przez około 15 minut, aż staną się miękkie. Przełóż zawartość patelni oraz ugotowane wcześniej ziemniaki na formę do pieczenia (albo do naczynia żaroodpornego) i wlej do nich bulion warzywny.
Wypatroszoną rybę posyp solą i pieprzem, a następnie przełóż ją do formy układając na pozostałych składnikach. Pokrój cytrynę na plasterki i włóż kilka z nich wraz z częścią ziół do ryby, a pozostałe ułóż wokół niej i posyp ziołami.
Formę przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 minut. Danie podawaj na ciepło od razu po upieczeniu.
Jakie ziemniaki wybrać do pstrąga?
Do pstrąga najlepiej sprawdzą się ziemniaki w typie kulinarnym B. Są bardzo uniwersalne, mają zwięzły miąższ, ale łatwo się rozgniatają, jeśli użyjesz widelca. Znajdziesz je bez najmniejszego problemu w większości sklepów spożywczych.
Skąd wziąć świeże zioła, takie jak natka pietruszki?
Świeże zioła, takie jak natka pietruszki, możesz kupić w sklepie. Jeśli masz ochotę, możesz również hodować je na swoim własnym parapecie lub w ogrodzie, aby cieszyć się zdrowymi dodatkami i przyprawami przez cały rok.
Czy warto kupić mrożonego pstrąga?
Jeśli możesz, zawsze kupuj świeżą rybę. Większość osób jednak nie ma dostępu do właśnie złowionych pstrągów. Jeśli nie masz wyboru, postaw na rybę mrożoną, ale pamiętaj, by wyciągnąć ją wcześniej i zaczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową.