Patelnia GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Risotto z kurkami doskonale sprawdzi się nie tylko jesienią! Jeśli posiadasz zamarynowane lub suszone grzybki również możesz spróbować je przygotować. Do przygotowania dania przyda Ci się wygodna patelnia. Sprawdź, jak krok po kroku stworzyć ten prosty przepis na obiad.
Co jest potrzebne do przygotowania risotto z kurkami?
- 250 g ryżu do risotto
- 250 g kurek
- 1 l bulionu warzywnego lub rosołu
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- Natka pietruszki
- Parmezan
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz
- Risotto z kurkami
Jak zrobić risotto z kurkami?
Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Rozpocznij od dokładnego umycia kurek. Jeśli grzyby są większe, pokrój je na mniejsze kawałki. Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj.
Na głębokiej patelni np. GRANITEX z powłoką ceramiczną o średnicy 28 cm rozgrzej oliwę, dodaj masło i podsmaż cebulę, czosnek oraz kurki. Gdy cebula się zeszkli wsyp ryż i wymieszaj go dobrze ze wszystkimi składnikami.
Stopniowo wlewaj bulion na patelnię. Cały czas mieszaj, aby ryż równo wchłaniał płyn. Do mieszania polecamy akcesoria z serii Natur, dzięki którym nie uszkodzi się powłoka patelni.
Gdy cały bulion się wchłonie, możesz wlać kolejną porcję. Po 20-25 minutach ryż powinien być gotowy. Możesz go wówczas zdjąć z ognia. Na koniec, risotto z kurkami dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp parmezanem i udekoruj świeżą natką pietruszki.
Gdzie kupić kurki?
W sezonie kurki można znaleźć w większości sklepów spożywczych. Przez cały rok znajdziesz je jednak w formie mrożonej, marynowanej, suszonej lub w puszce. Wybierz taką, która najbardziej Ci odpowiada. Jeśli chcesz postawić na kurki o konsystencji najbardziej zbliżonej do tej zaraz po zerwaniu, a nie masz do nich dostępu, wybierz mrożone.
Czym się różni ryż do risotto?
Ryż do risotto powinien być raczej krótki, o pękatym kształcie. Wynika to ze specyfiki gotowania tego dania. Często się je miesza i używając długiego ryżu, można go połamać, a co za tym idzie, sprawić, by danie zaczęło przypominać nieprzyjemną papkę. A to jest coś, czego należy unikać.
Ile parmezanu dodać do dania?
To zależy od Twoich preferencji. Parmezan jest serem o bardzo intensywnym smaku i niektóre osoby preferują go w dużej, a inne w mniejszej ilości. Kurki są grzybami o dość pieprznym posmaku i nie są wyjątkowo delikatne, ale w trakcie gotowania zwróć uwagę, aby nie przytłumić ich smaku nadmiarem parmezanu.