Rośliny jadalne do kuchni pozwolą Ci na stworzenie niewielkich upraw na własne potrzeby, które będą zdrowe, ekologiczne i satysfakcjonujące. Jakie rośliny warto hodować na parapecie w kuchni? Sprawdź nasze propozycje!
Rośliny jadalne do kuchni – czemu warto?
Rośliny jadalne do kuchni to doskonały pomysł na własną hodowlę. Dzięki niej zaoszczędzisz na zakupach, a jednocześnie będziesz mieć dostęp do świeżych składników, które przydadzą się w trakcie gotowania. Oczywiście raczej nie pokryją całego zapotrzebowania rośliny, zwłaszcza jeśli posiadasz niewielki parapet, ale na pewno będą doskonałym uzupełnieniem diety.
Takie rośliny będą również pięknym elementem wystroju, zwłaszcza jeśli dobierzesz odpowiednie doniczki. Zadbają także o oczyszczanie powietrza oraz o utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgotności. Z kolei troska o nie nauczy Cię podstaw dbania o rośliny i pozwoli zrozumieć ich fazy wzrostu czy potrzeby, dlatego to doskonały projekt do zrobienia np. z dziećmi.
Rośliny jadalne do kuchni – po pierwsze zioła
Rośliny jadalne do kuchni, które możesz w łatwy sposób kupić i hodować to przede wszystkim zioła różnego rodzaju. Zazwyczaj są stosunkowo łatwe w pielęgnacji. Wiele z nich ładnie wygląda, przyjmując rolę zielonych krzaczków, a nic nie smakuje lepiej, niż świeże listki dodane do dań, czy nawet do herbaty. Ponadto mogą rosnąć dość długo, a niektóre są dostępne w sklepach spożywczych właściwie od razu.
Wśród roślin, które możesz hodować, znajdują się na przykład:
- bazylia;
- mięta;
- oregano;
- rozmaryn;
- tymianek;
- majeranek;
- rukola;
- szczypiorek.
Jakie warzywa hodować w kuchni?
Hodowla warzyw w kuchni może być już nieco bardziej skomplikowana, ponieważ mogą potrzebować nieco większej ilości miejsca, a na to nie każdy może sobie pozwolić. W doniczkach możesz wysiać marchewki, pietruszki czy cebule dymki, które wykorzystasz w wielu daniach.
Jeśli nasz więcej miejsca, możesz hodować niskopienne odmiany pomidorów, papryki, ogórków czy też cukinie. Dzięki nim uzyskasz warzywa, które doskonale sprawdzą się do różnego rodzaju dań, a Twoja kuchnia będzie nieco bardziej ekologiczna. W końcu wiesz, co jesz! Wśród innych warzyw, które możesz hodować w kuchni, znajdują się:
- buraki;
- sałaty;
- rzodkiewki;
- jarmuż.
Jakie owoce hodować w kuchni?
Wśród owoców wybór jest niestety mniejszy, dlatego że wiele z nich rośnie na stosunkowo wysokich drzewach. Po kilku latach uprawy może uda Ci się wyhodować cytryny. Dobrym rozwiązaniem może być też uprawa drobnych owoców, takich jak truskawki czy poziomki. Jednak w przypadku domowej hodowli roślin jadalnych, lepiej skupić się na ziołach oraz warzywach.
Jadalne kwiaty w kuchni
W kuchni możesz hodować również jadalne kwiaty, które w piękny sposób ozdobią wiele dań. Na parapecie możesz wyhodować np.:
- bergamotkę;
- kwiaty cukinii;
- bratki;
- stokrotki;
- lawendę;
- szałwię;
- wrzosy.
Dzięki nim Twoja kuchnia będzie nie tylko wspaniale pachnieć, ale i będzie niezwykle urozmaicona. Często zakup takich roślin jest trudny, zwłaszcza jeśli zależy Ci na dodatku świeżych płatków do posiłku, zaś jeśli wyhodujesz je samodzielnie, na pewno zachwycisz wszystkich domowników.
Jak zadbać o rośliny jadalne w kuchni?
Przede wszystkim zwróć uwagę na to, aby rośliny jadalne w kuchni miały odpowiednie warunki. Dostosuj glebę oraz nasłonecznienie do ich potrzeb. Kolejnym krokiem będzie odpowiednie ich sadzenie, w czym może pomóc Ci wygodna łopatka wąska. Nie zapominaj też o tym, aby odpowiednio je przycinać. Jeśli np. chcesz uciąć szczypiorek czy listki bazylii, zrób to ostrymi nożyczkami uniwersalnymi.