Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 200 ml rosołu (lub bulionu warzywnego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (lub innego oleju)
- Sól i pieprz
- 1 łyżeczka musztardy (francuskiej lub dijon)
- 1 łyżka posiekanych ziół np. natka pietruszki, koperek, szczypiorek
- ok. 150 g boczku
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną?
Ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudź je, obierz i pokrój w grube plasterki.
Następnie sięgnij po boczek. Pokrój go w niewielką kostkę za pomocą ostrego noża. Przysmaż go na patelni, nie dodając tłuszczu. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Przygotuj rosół lub bulion (możesz też użyć np. resztek z poprzedniego dnia). Podgrzej go i dodaj do niego ocet, oliwę, odrobinę soli oraz pieprzu, cukier i musztardę. Całość dokładnie wymieszaj (do mieszania polecamy akcesoria Natur).
Wystudzone ziemniaki przełóż do miski. Dodaj boczek i cebulę. Zalej całość bulionem, a następnie sięgnij po zioła. Je również dodaj do mieszanki. Ponownie wymieszaj sałatkę. Możesz doprawić ją solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem włóż sałatkę do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Smacznego!
Autor Przepisu:
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.
Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.