Zestaw noży w bloku czarnym MODERN
Salsa z mango świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu! Sprawdź, jak przygotować ją krok po kroku. Przygotuj też odpowiednie narzędzia, takie jak ostre noże, dzięki którym szybko i sprawnie pokroisz mango.
Co jest potrzebne na salsę z mango?
- 1 duże mango
- 1 mała czerwona cebula
- ½ łyżeczki mielonego chilli
- 1 łyżka świeżej kolendry
- 1 limonka
- Sól i pieprz
- Salsa z mango
Jak zrobić salsę z mango?
Obierz mango ze skórki, pozbądź się pestki, a następnie pokrój w kostkę (możesz to zrobić według naszej instrukcji: Jak obrać mango?). Cebulę obierz i drobno posiekaj. Świeżą kolendrę umyj pod bieżącą wodą i poszatkuj np. przy użyciu tasaka do ziół NATUR.
W miseczce wymieszaj ze sobą kostki mango, cebulę oraz kolendrę. Dodaj do nich wyciśnięty sok z limonki, chilli, sól i świeżo zmielony pieprz (polecamy solniczkę i młynek z linii NATUR). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Salsa z mango świetnie smakuje jako dodatek do dań głównych np. z rybą.
Czym jest salsa?
Salsa jest meksykańskim sosem, często ostrym, który wykonuje się ze zmiksowanych bądź drobno pokrojonych warzyw oraz owoców. Jest dość prosta w przygotowaniu i występuje w bardzo wielu wariantach.
Od kiedy salsa znana jest w Polsce?
Co ciekawe, salsa jest znana w Polsce od setek lat! Pisano o niej już w XVI wieku – wówczas pojawiła się w słowniku polsko-łacińskim. Nie jest to więc egzotyczne danie dla mieszkańców Polski.
Co podać do salsy z mango?
Salsa z mango będzie idealnym dodatkiem do różnego rodzaju grillowanych mięs, czy krewetek w tempurze. Możesz też maczać w niej swoje ulubione warzywa, a nawet używać jako dodatek do słodkich bułeczek.