Sos kurkowy to doskonały dodatek do ryżu lub mięsa. Przygotuj go w sezonie, a nadmiar włóż do zamrażalki, aby cieszyć się jego smakiem przez cały rok. Do stworzenia sosu przyda Ci się patelnia z grubym dnem.
Co jest potrzebne na sos kurkowy?
- 200 g kurek
- Dwie łyżeczki świeżego, posiekanego koperku
- 100 g serka topionego
- 2 łyżeczki serka mascarpone
- Sól, pieprz
- Olej rzepakowy
Jak zrobić sos kurkowy?
W pierwszej kolejności przygotuj kurki – dokładnie je oczyść, opłucz i osusz. Na patelni rozgrzej olej. Umieść na niej kurki, dodaj posiekany koperek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość smaż do momentu, aż kurki zmiękną. Następnie dodaj do nich serek topiony oraz ser mascarpone. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, ponownie dopraw solą i pieprzem.
Sos kurkowy możesz serwować do wielu dań obiadowych, ale równie dobrze smakuje ze świeżym pieczywem np. z bagietką.
Dlaczego na kurki mówi się również pieprznik?
Kurka to tylko potoczna nazwa tego grzyba. Oficjalna brzmi pieprznik jadalny lub z łaciny Cantharellus cibarius. Polska oficjalna nazwa wzięła się od lekko pieprznego smaku tego grzyba, który pozwala na przygotowanie z niego naprawdę pysznych sosów. Co ciekawe, te grzyby mają naprawdę wiele nazw! Podaje się, że mają ok. 50 synonimów naukowych. To tylko pokazuje, jak popularne są.
Jak wyglądają kurki?
Kurki to grzyby o żółtym lub pomarańczowym zabarwieniu, często o nieregularnym kształcie. Ich kapelusz nie wyróżnia się kolorem od trzonka, tak jak dzieje się to np. w przypadku borowików. Przy tym kapelusz często jest powyginany i nierównomierny.
Jakiej wielkości są kurki?
Kurki nie są szczególnie dużymi grzybami. Zwykle mają kapelusze o średnicy od 1 do 12 cm, a ich trzonek osiąga do 6 cm.