Tort morelowy to smak lata zamknięty w cieście. Do stworzenia jego bazy należy użyć… zmielony twaróg! Sprawdź ten niezwykły przepis, który jednocześnie jest stosunkowo prosty w przygotowaniu. W kremie znajdziesz dodatek soku pomarańczowego, który zapewnia wyjątkowy smak całego wypieku. Podaj go na pięknej porcelanie!
Co jest potrzebne na tort morelowy?
Ciasto:
- 250 g masła
- 250 g mąki
- 250 g zmielonego twarogu
Krem:
- 250 ml soku pomarańczowego
- 3 łyżki żelatyny
- 750 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru
- 10 g cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 1 kg moreli
Jak przygotować tort morelowy?
Ze składników szybko zagnieć ciasto. Pamiętaj, aby masło było schłodzone! Następnie włóż je do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie wyjmij je i podziel na trzy równe części. Uformuj z nich blaty i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Żelatynę namocz w wodzie. Gdy napęcznieje, podgrzej ją (np. w mikrofalówce) i ostaw do wystygnięcia. Następnie wymieszaj ją z sokiem pomarańczowym. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Połącz ją ostrożnie z żelatyną i sokiem.
Morele obierz ze skórki. Pokrój je w paski. Część z nich odłóż na bok – posłużą później do dekoracji ciasta.
Zacznij składać tort. Pierwszy blat posmaruj kremem i posyp dużą porcją owoców. Przykryj kolejnym blatem i posmaruj go tylko kremem. Nałóż na niego ostatni blat, a następnie udekoruj pozostałym kremem i morelami.
Czym jest morela?
Morela to grupa roślin, zaliczana do śliw. Najczęściej w ogrodach hoduje się morelę pospolitą, która przyjmuje pokrój krzewu lub drzewa osiągającego do ok. 8 m wysokości. W gospodarce wykorzystuje się jej owoce, które są kuliste, a we wnętrzu zawierają dużą pestkę. Naturalnie ta roślina występuje w Azji, jednak jest hodowana również w Polsce. Wymaga jednak stosunkowo ciepłego klimatu.
Jakie morele użyć – świeże, mrożone, czy suszone?
Do tego przepisu użyj moreli świeżych lub mrożonych. Można je znaleźć w sklepach, z usuniętymi już pestkami. Ważne jest jednak to, aby morele po rozmrożeniu ważyły ok. 1 kg. Takie ciasto może jednak nie wyglądać tak dobrze jak to, do którego stworzenia użyjesz świeżych owoców.
Jak podawać tort?
Tort podawaj na paterze, a po podzieleniu przełóż na eleganckie, porcelanowe talerzyki. Taka zastawa stołowa gwarantuje, że będzie się pięknie prezentować niezależnie od sytuacji.
Na jakie okazje można przygotować tort morelowy?
Tort morelowy sprawdzi się na wiele okazji. Może stanowić domowy tort urodzinowy, ciasto podawane w trakcie uroczystości czy też po prostu może być słodką przekąską do kawy. Dlatego też warto znać ten przepis, aby w razie potrzeby przyrządzić słodkie ciasto na bazie twarogu z dodatkiem pysznych owoców.