Patelnia NATUR 28 cm z powłoką ceramiczną
Tortilla hiszpańska to pomysł na proste i syte śniadanie. To tradycyjne, domowe danie z półwyspu Iberyjskiego. Należy do ulubionych dań Hiszpanów. Aby go przygotować, na pewno przyda Ci się patelnia. Przepis został stworzony we współpracy z Pracownią Smaku.
Co jest potrzebne na tortillę hiszpańską?
- 6 jajek
- 6 ziemniaków
- 2 cebule
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- sól, czarny pieprz do smaku
- 500 ml oleju lub oliwy z wytłoczyn do smażenia
- płatki soli do posypania na koniec
Podane składniki wystarczą na 2 tortille.
Jak przygotować tortillę hiszpańską?
Ziemniaki obierz i pokrój w cieniutkie plasterki. Na patelnie wlej oliwę z oliwek – powinno być jej dość dużo, tak aby przykryła w pełni ziemniaki. Te dodaj po rozgrzaniu tłuszczu. Smaż je przez kilka minut, aż będą miękkie – jasne, ale ugotowane w środku. Odcedź je z nadmiaru tłuszczu.
Cebule pokrój w piórka. Przesmaż je na patelni, doprawiając solą i pieprzem. Jajka roztrzep w miseczce, używając widelca. Również dopraw je za pomocą soli i pieprzu. Podziel je na 2 miseczki i dodaj do nich podsmażone ziemniaki oraz cebulę.
Rozgrzej patelnię, na której smażyły się ziemniaki. Wlej na nią pierwszą masę ziemniaczano-jajeczną. Smaż aż zacznie się ścinać na górze, regularnie wykonując patelnią koliste ruchy. Po kilku minutach, gdy dół się dobrze zetnie, przykryj patelnie talerzem i odwróć ją tak, by tortilla znalazła się na talerzu usmażoną stroną do góry. Zsuń ją ponownie na patelnie surową stroną i smaż przez kolejne kilka minut. Wykonuj kuliste ruchy, by zaokrąglić boki.
Usmażone danie zsuwaj na czysty talerz. Posyp je natką pietruszki lub kolendrą i płatkami soli. Możesz podawać danie z hiszpańską szynką jamón. Smacznego!
Jak powstała tortilla hiszpańska?
Pierwsze pisemne wzmianki o tortilli ziemniaczanej można znaleźć w XVIII wieku. W 1817 roku powstał dokument skierowany do hiszpańskiego parlamentu, wspominający o tym, że wieśniacy jedzą tortillę z jajek i ziemniaków jako tanie, sycące danie. Uznaje się jednak, że to Tomás de Zumalacárregui, baskijski wojskowy z XIX-wieku spopularyzował to danie, przygotowując je w warunkach wojennych.
Jaka jest hiszpańska nazwa tej tortilli?
Tortilla ta występuje pod dwoma nazwami: Tortilla de patatas, zwykle używana w kraju oraz Tortilla española, zwykle używana poza granicami, aby odróżnić ją od np. tortilli meksykańskiej, wykonywanej z mąki kukurydzianej lub pszennej.
Czy tortilla hiszpańska ma lokalne odmiany?
Jak najbardziej tak! Jak to bywa w przypadku tradycyjnych dań, w różnych rejonach kraju podaje się ją z różnymi dodatkami, np. z chorizo, papryką, cukinią czy szpinakiem. Co ciekawe, cebula nie jest obowiązkowym elementem i wręcz wzbudza spór. W Hiszpanii można natknąć się na ankiety, które sprawdzają, którą wersje – z cebulą lub bez – tortilli lokalni mieszkańcy uznają za bardziej „prawdziwą”.
We współpracy z:

Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Jola Kleser
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach