Zupa grzybowa z chrzanem to aromatyczny pomysł na jesienny obiad. Przygotujesz ją w kilkanaście minut, o ile masz już przygotowany bulion warzywny lub drobiowy. Do przygotowania dania przyda Ci się wysoka patelnia lub garnek. Przepis został stworzony we współpracy z Adamem Borowiczem.
Co jest potrzebne na zupę grzybową z chrzanem?
- 300 g świeżych grzybów leśnych (np. podgrzybki, borowiki) lub 50 g suszonych (namoczonych)
- 2 średnie ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego (lub z kurczaka)
- 100 g makaronu (np. wstążki lub krajanka)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 1 łyżka masła
- Sól, pieprz, natka pietruszki do smaku
Podane składniki wystarczą na 4 porcje.
Jak przygotować zupę grzybową z chrzanem?
Zacznij od przygotowania grzybów. Świeże oczyść i pokrój. Suszone namocz około 3 godziny wcześniej i odcedź je z wody, zostawiając wywar. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Rozgrzej głęboką patelnię lub garnek z masłem i zeszklij na niej warzywo i czosnek.
Do cebuli dodaj grzyby. Smaż kolejne 5 minut. Wlej bulion i wywar z suszonych grzybów, jeśli go używasz. Ziemniaki obierz i dodaj do gotującej się zupy. Gotuj całość dalej, aż warzywa zmiękną.
Makaron ugotuj osobno, odcedź go i dodaj do zupy.
Dopraw solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z chrzanem i dodaj do zupy lub podaj osobno. Posyp natką pietruszki i świeżym tymiankiem. Smacznego!
Czy grzyby świeże różnią się w smaku od suszonych?
Tak! Suszone grzyby zwykle mają nieco bardziej skoncentrowany smak. Po nawodnieniu zaś mogą być bardziej gumowate w smaku od tych świeżych. Gorzej zachowują też strukturę, co wpływa na odbiór dania. Sięgnij po świeże gdyby, jeśli zależy Ci na łagodniejszych aromatach, po suszone – jeśli chcesz, by danie pachniało i smakowało intensywniej.
Jakie grzyby są najlepsze do zupy?
Do zupy często poleca się borowiki i podgrzybki. Mają one mocne aromaty i doskonale sprawdzają się w kuchniach świata. Możesz wykorzystać jednak również kurki, czy maślaki. Grzyby hodowlane, takie jak pieczarki czy boczniaki doskonale nadają się zaś do mieszania z dzikimi grzybami, tworząc smaczne kompozycje.
Na jaką okazję przygotować zupę grzybową?
Zupa grzybowa w Polsce często podawana jest na ważne okazje, np. na Boże Narodzenie, czy domowe uroczystości w okresie jesienno-zimowym. Jednak sprawdzi się dobrze również jako element codziennej diety. Rozgrzewająca i aromatyczna będzie doskonałym posiłkiem dla wszystkich miłośników grzybów, niezależnie od pory roku i okazji bądź jej braku.
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.

.jpg)