Zupa ziemniaczana z grzybami wspaniale pachnie latem i jest pożywnym daniem na każdy dzień tygodnia. Wykorzystaj do niej suszone grzyby. Możesz namoczyć je już dzień wcześniej. Ważny będzie również boczek: wybierz taki, który nie zawiera żadnych konserwantów. Do przygotowania dania na pewno przyda Ci się garnek z dużymi, wygodnymi w użytkowaniu uchwytami.
Co jest potrzebne na zupę ziemniaczaną z grzybami?
- 1,5 l wody
- 750 g ziemniaków
- 300 g włoszczyzny
- 1 cebula
- 3-4 suszone grzyby
- 3 ziarenka pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 30 g masła
- 2 łyżki mąki
- 1 posiekana na drobno pietruszka
- 200 g wędzonego albo surowego boczku
Jak przygotować zupę ziemniaczaną z grzybami?
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj je wraz z również pokrojoną włoszczyzną, przyprawami, boczkiem i grzybami (wcześniej namoczonymi, możesz przelać je również z wodą) aż staną się miękkie. To zajmie ok. 1,5 godziny. Moc kuchenki powinna być stosunkowo niska.
Wyciągnij patelnię. Przygotuj na niej zasmażkę z masła i mąki. Powinna mieć idealnie złocisty kolor. Dodaj ją do zupy i zagotuj. Posiekaj zieleninę i dorzuć ją do garnka. Zupę podawaj na ciepło. Smacznego!
Czy można zastąpić boczek w zupie ziemniaczanej innym składnikiem?
Tak, boczek można zastąpić innymi wędzonymi produktami mięsnymi, jak np. kiełbasa czy wędzony kurczak, które dodadzą podobnej nuty smakowej. Jeśli chcesz stworzyć wegetariańską zupę, boczek można pominąć lub zastąpić wędzoną papryką, aby uzyskać charakterystyczny wędzony aromat bez użycia mięsa. Warto też dodać więcej przypraw dla pełni smaku. Możesz też dodać do zupy podsmażone tofu.
Jakie dodatki najlepiej podać do zupy ziemniaczanej z grzybami?
Do zupy ziemniaczanej z grzybami można podać chrupiące grzanki, które doskonale uzupełnią jej kremową konsystencję. Świetnie sprawdzi się też kleks kwaśnej śmietany, który doda lekkiej kwasowości i wzbogaci smak dania. Niektórzy podają zupę z pokruszonym boczkiem lub dodatkową porcją posiekanej natki pietruszki.
Czy zupa ziemniaczana z grzybami nadaje się do mrożenia?
Tak, zupa ziemniaczana z grzybami doskonale nadaje się do mrożenia. Warto jednak pamiętać, że ziemniaki po zamrożeniu mogą zmienić swoją konsystencję na bardziej ziarnistą. Dlatego przed podaniem zupy po rozmrożeniu warto ją delikatnie podgrzać i dodać trochę śmietany lub mleka, aby przywrócić jej kremową konsystencję.