Składniki:
- 200g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 duże jajka lub 4 małe
- 240 g cukru
- 130g mąki
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 °C.
Czekoladę łamiemy na kostki. Masło kroimy w kostkę.
W rondelku rozpuszczamy masło wraz z czekoladą, mieszamy i odstawiamy na bok.
W misce miksujemy jajka z cukrem.
Do miski przelewamy rozpuszczone masło i czekoladę.
Ponownie miksujemy.
Dodajemy mąki i szczyptę soli, miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Następnie przekładamy ciasto do małych foremek na muffinki. Uwaga ciasto nakładamy do ¾ wysokości foremek.
Muffinki pieczemy przez ok. 25 minut.
Brownie powinno mieć chrupiącą skórkę z wierzchu, natomiast w środku powinno być wilgotne.
Wskazówka:
Do przekładania masy z miski do foremek polecamy szpatułkę silikonową Natur.