Składniki ciasta:
4 jajka
250 g marchewki
250 g mąki
250 g cukru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika (albo cynamonu)
150 ml oleju
100 g orzechów włoskich
Składniki kremu:
250 g naturalnego serka homogenizowanego
100 g masła
150 g cukru pudru
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku LOFT
Sposób Przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Marchewkę dobrze umyj i osusz. Zetrzyj ją na drobnych oczkach. Orzechy włoskie posiekaj na drobne kawałki.
Na zdjęciu: Komplet 3 noży Smart Color
W dużej misce umieść cukier oraz jajka i dokładnie wymieszaj tak, aby się ze sobą połączyły.
Na zdjęciu: Zestaw szklanych pojemników hermetycznych Country 5 el.
Do przygotowanej masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dodaj olej i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na koniec dodaj startą marchewkę i orzechy.
Wyłóż formę papierem do pieczenia (jeśli korzystasz z form silikonowych, nie musisz tego robić).
Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART
Piecz przez ok. 45 minut.
Gotowe ciasto odłóż na bok i pozostaw do wystudzenia.
Przygotuj krem
W misce umieść serek homogenizowany i masło. Ubij je mikserem na niższych obrotach tak, aby powstała z nich gładka, kremowa masa. Stopniowo dodawaj cukier, stale miksując na średnich obrotach przez ok. 3 minuty.
Na zdjęciu: Widelczyki do ciasta 6szt. połysk TUNEA
Na koniec posmaruj kremem wierzchnią część ciasta. Dodatkowo możesz go udekorować startą marchewką lub połówkami orzechów włoskich.