Ile błonnika potrzebujemy każdego dnia?

Ile błonnika potrzebujemy każdego dnia?

Błonnik to niezbędny element naszej diety. Pomimo, że nie jest trawiony przez nasz organizm i nie dostarcza nam żadnych substancji odżywczych, wpływa on znacząco na stan zdrowia. Warto więc dowiedzieć się jakie korzyści możemy czerpać przyswajając odpowiednią dawkę błonnika.

Błonnik pokarmowy – dlaczego warto go jeść?

Przede wszystkim błonnik jest odpowiedzialny za prawidłową pracę jelit. Usprawnia ich działanie, dlatego będzie pomocny przy problemach z zaparciami, biegunkami i bólami towarzyszącymi hemoroidom. Co więcej, błonnik pomaga w walce z otyłością, ponieważ ma zdolność wchłaniania dużych ilości wody. W konsekwencji, pęcznieje, wypełniając żołądek. Błonnik pozwala nam przez dłuższy czas czuć się sytym, ograniczając ochotę po sięgnięcie po coś do przekąszenia. Ponadto, zmniejsza on wchłanianie cholesterolu. Błonnik posiada taką konsystencję, iż jest w stanie wyłapać i pozbyć się kwasów żółciowych z jelit, których wątroba używa do produkowania niebezpiecznego dla nas cholesterolu. W rezultacie, jeśli owe kwasy zostaną usunięte, obniża się również poziom cholesterolu w naszym organizmie. Pamiętajmy, że zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi może prowadzić do wystąpienia miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Dodatkowo, błonnik odpowiedzialny jest również za stabilizowanie poziomu glukozy we krwi oraz zmniejszanie ryzyka zachorowania na nowotwory, zwłaszcza raka żołądka i raka piersi, ponieważ oczyszcza organizmu z toksyn, metali ciężkich oraz substancji rakotwórczych.

Ile błonnika potrzebujemy każdego dnia?

Według raportu Światowej Organizacji Zdrowa (WHO), odpowiednia dawka dla naszego organizmu to od 20 do 40g błonnika dziennie. Pamiętajmy, aby nie spożywać błonnika w zbyt dużych ilościach, gdyż może to utrudniać wchłanianie witamin i minerałów, a w konsekwencji prowadzić do wystąpienia anemii i awitaminozy.

Które produkty bogate są w błonnik?

Istnieje długa lista produktów wysokobłonnikowych. Jest ich na tyle dużo, iż każdego dnia możemy spożywać urozmaicone posiłki. Produkty bogate w błonnik to przede wszystkim bułki grahamki, chleb pumpernikiel i żytni, płatki żytnie, muesli z rodzynkami i orzechami, otręby pszenne, kasza jęczmienna perłowa, kasza gryczana, ryż brązowy, daktyle, marakuja, porzeczki czarne, suszone brzoskwinie i śliwki, awokado, fasola biała i czerwona, mak, siemię lniane, ziarna chia oraz sezam.

Sprawdź przepis na zupę z białej i czerownej fasoli


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności