Czy wiesz, jak długo gotować bób? Dowiedz się, na co zwrócić uwagę w trakcie. Jaki jest smak bobu? Czy warto do niego użyć świeżo mielony czarny pieprz? Dowiedz się, jak powinno wyglądać przygotowanie bobu!
Bób młody — czemu warto go jeść?
Bób to roślina strączkowa wykorzystywana w wielu kuchniach świata, m.in. śródziemnomorskiej. Jest zdrowy, bogaty w witaminy A i C, białko, błonnik, potas oraz żelazo. Jakby tego było mało — doskonale smakuje po ugotowaniu.
Pełen wartości odżywczych bób zapewnia uczucie sytości na dłużej, a wszystko to dzięki zawartości błonnika. Żeby mieć pewność, że będzie smaczny, należy wybrać świeże nasiona i odpowiednio je przyrządzić.
Czy bób zawiera kwas foliowy?
Jak najbardziej! Bób to dobre źródło tego składnika. 100 g tych strączków dostarcza 100–150 µg kwasu foliowego, czyli 25-40% dziennego zapotrzebowania. Podobną zawartość ma szpinak czy soczewica. To sprawia, że warzywo to jest szczególnie polecane kobietom w ciąży. Witamina B9 wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i procesy krwiotwórcze. Zapobiega też anemii, ponieważ wspomaga tworzenie się czerwonych krwinek.
Jak wybrać bób?
Chcąc kupić najlepszy bób, zwróć uwagę na jego wygląd. Nasiona powinny być gładkie, pozbawione brązowych plamek i pleśni. Młody bób jest jędrny, nie jest pomarszczony. Intensywnie zielony kolor również może oznaczać wysokiej jakości produkt. Im jest młodszy, tym jest delikatniejszy, co oznacza, że można go jeść zarówno ze skórką, jak i bez. Młode ziarna to może być doskonały dodatek do dania głównego, a koperek serwowany razem z nim sprawi, że takie danie będzie miało naprawdę dobry smak.
Świeży bób ma też delikatny zapach. Unikaj ziaren, które mają kwaśne nuty. Warto też stawiać na ziarna pochodzenia ekologicznego. Będą one jeszcze smaczniejsze po obróbce termicznej.
Jak przechowywać świeży bób?
Świeżego bobu nie powinno się przechowywać w worku foliowym, zwłaszcza na słońcu, ponieważ wówczas szybko się psuje. Jeśli nie przyrządzisz go od razu, trzymaj nasiona w lodówce (maksymalnie do 4 dni).
Jak gotować bób?
Zanim ugotujesz bób, trzeba go odpowiednio przygotować. Jeśli masz całe strąki, wyjmij z nich nasiona (w jednym strąku na ogół znajduje się 2-5 ziaren i każde z nich posiada bladozieloną skórkę). Możesz je pozostawić w skórce lub obrać (młode można zjeść ze skórką). Nie zapomnij wypłukać bobu pod bieżącą wodą.
Jednym z najpopularniejszych sposobów jest gotowanie bobu w wodzie, ale są również inne metody – na parze lub w piekarniku. Jeśli jednak chcesz przyrządzić bób klasyczną metodą zacznij od zagotowania wody: na 1 kg przygotuj 2-2,5 l wody. Wybierz duży garnek, aby wygodnie przygotować całość. Doprowadź ją do wrzenia. Dopiero następnie wrzuć bób. Warto wówczas dodać do wody również sól oraz miód. Nie masz go? Dodaj łyżeczkę cukru. To naprawdę poprawi smak! Ugotowany bób odcedź na sitku lub za pomocą łyżki cedzakowej.
Świeżo ugotowany bób najlepiej umieścić w durszlaku i nieco ochłodzić go pod bieżącą wodą. Jeśli nasiona gotowały się razem ze skórką, to odpowiedni moment, aby je obrać. W zależności od własnych upodobań smakowych do gotującej wody dodaj kilka ząbków czosnku lub ulubione zioła (np. kminek lub świeży koper łagodzą dolegliwości trawienne).
Jak długo gotować bób?
Czas gotowania bobu zależy od jego wieku oraz wielkości ziaren. Dlatego tez w trakcie zawsze trzeba uważnie do kontrolować. Uważaj, by go nie rozgotować, chyba że zależy Ci na właśnie takiej konsystencji. Młody bób gotuje się przez ok. 5-10 minut, a starszy bób do ok. 20 minut.
Jak obrać bób przed gotowaniem?
Jeśli chcesz obrać bób wcześniej umieść go w gotującej się wodzie na maksymalnie 2 minuty. Po odcedzeniu zalej nasiona zimną wodą i przystąp do obierania.
Przygotowanie bobu al dente — czy warto?
Jeśli preferujesz jedzenie o nieco twardszej konsystencji to jak najbardziej! Możesz gotować bób al dente i podać go właśnie w tej formie. Będzie on zawierał więcej witamin i będzie mieć też intensywniejszy kolor. Tak przygotowany, doskonale sprawdzi się do sałatek, czy makaronów.
Polecane przepisy z bobem
Bób gotowany i nie tylko można jeść samodzielnie, ale również na jego bazie możesz stworzyć wiele smacznych dań. Na przykład doskonale smakuje makaron z parmezanem z dodatkiem tego warzywa. Smażony bób lub też w wersji gotowanej może być doskonałą bazą do stworzenia pasty kanapkowej. Dopraw bób solą, aby jeszcze bardziej podkreślić jego smak. Zupa krem na jego bazie to również wyśmienity pomysł.
Surowy bób również można jeść! Jednakże jest on w tej formie potencjalnie ciężkostrawny. Dlatego też warto w tym przypadku stawiać na młode ziarna. Koniecznie zwróć też uwagę na to, aby blanszować go przez ok. 2-3 minuty przed podaniem. Tak przygotowany bób można jeść na wiele sposób, jednak zwróć uwagę na to, by nie dodawać zbyt wiele ciężkich dodatków. To może nie oddać dobrze świeżości bobu, który jest dość łagodny w smaku.
Do czego wykorzystać bób i jak go podawać?
Bób najlepiej zjeść od razu po ugotowaniu bez dodatków jako przekąskę lub z odrobiną masła i czosnku. Jest jednak wiele dań, do których będzie idealnym dodatkiem np. sałatek, purée, zup, past czy makaronów.
Bób przygotowuje się szybko i poradzi sobie z nim każdy. Zawiera w sobie wiele wartości odżywczych, z których warto skorzystać. Niestety trzeba pamiętać, że sezon na bób jest dość krótki.