0

Jak ugotować brokuł?

Brokuły to warzywa bogate w witaminę C, białko oraz błonnik. To jak będą smakować i czy zachowają swój intensywny kolor, zależy od sposobu ich przyrządzenia oraz długości gotowania.

Świeże brokuły powinny być pozbawione żółtych oraz brązowych plam, mieć ciemnozielony kolor, twardą łodygę i jędrne kwiaty. Im większa korona, tym łatwiej podzielisz brokuł na mniejsze części.

Wskazówka
Jeśli brokuł jest starszy, rozpoznasz go po charakterystycznej miękkiej, wiotkiej łodydze.


Pokrój brokuł na części. Przetnij go jak najbliżej korony, dzięki temu rozpadnie się ona na kilka większych różyczek. Podziel je tak, aby 1 różyczka odpowiadała wielkości 1 kęsa. Umieść brokuły w misce lub durszlaku i dobrze je opłucz najlepiej pod bieżącą wodą.

Łodyga brokułu jest również jadalna. Zanim ją ugotujesz, pozbądź się liści oraz wszelkich niedoskonałości. Obierz jej górną warstwę, która jest twardsza i odetnij dolny fragment. Pokrój łodygę na mniejsze części, opłucz i gotuj oddzielnie (bez różyczek), ponieważ łodyga potrzebuje więcej czasu na gotowanie.

Jak ugotować brokuł? – Zestaw garnków 10 el. AMBIENTE

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. AMBIENTE
 

Blanszowanie

Brokuły można jeść na surowo, ale zdecydowanie lepiej na kilka minut umieścić je w gotującej się, osolonej wodzie. Dzięki temu będą chrupiące i smaczniejsze. Po wyjęciu z wrzątku zalej je zimną wodą i odcedź.

Jak ugotować brokuł? – Zestaw garnków 4 el. SMART

Na zdjęciu: Zestaw garnków 4 el. SMART
 

Gotowanie w wodzie

Zagotuj lekko osoloną wodę (możesz do niej dodać odrobinę soku z cytryny). Umieść kawałki brokułu w wodzie i gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Odcedź brokuły, zalej je zimną wodą i ponownie odcedź. Gotowe!

Jak ugotować brokuł? – Zestaw garnków 6 el. PRIME

Na zdjęciu: Zestaw garnków 6 el. PRIME
 

Gotowanie na parze

W naczyniu przeznaczonym do gotowania na parze zagotuj wodę, a następnie umieść w nim brokuł. Pamiętaj, aby woda go nie dotykała. Wystarczy 5 minut, aby był gotowy i jednocześnie zachował swój piękny, zielony kolor (pamiętaj, aby gotować go pod przykryciem). W trakcie gotowania warto sprawdzić, czy poziom miękkości brokułu jest odpowiedni. Mniejsze kawałki młodego warzywa prawdopodobnie ugotują się szybciej.

Uwaga
Zbyt długie gotowanie brokułu sprawi, że zmieni się jego konsystencja na bardziej papkowatą, a kolor na oliwkowy.


Jak ugotować brokuł? – Zestaw garnków 15 el. SIMPLE

Na zdjęciu: Zestaw garnków 15 el. SIMPLE
 

Serwowanie brokułów

Do brokułów podawanych samodzielnie jako przekąski możesz dodać świeżo mielony pieprz, odrobinę masła lub oliwę z oliwek. Doskonale pasują do nich prażone migdały oraz nasiona sezamu. Warzywo sprawdza się również jako dodatek do dań np. z makaronu.

Jak ugotować brokuł? – Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR

Na zdjęciu: Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR
 

Jak ugotować brokuł? Przede wszystkim zwróć uwagę na czas gotowania i na bieżąco kontroluj jego miękkość tak, aby, jak najlepiej odpowiadała Twoim potrzebom. Podawaj go jako przekąskę lub część dania głównego.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2020

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności