0

Jak ugotować ziemniaki?

Ziemniaki są jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków do dań. Istnieją różne metody ich przyrządzania, a ich wybór zależy przede wszystkim od tego, jaki smak chcesz uzyskać i z czym zostaną podane.

Kluczowy wpływ na całe danie ma gatunek ziemniaków. Najsmaczniejsze są zwykle młode warzywa, na które sezon jest latem. Nie oznacza to jednak, że ziemniaki można przyrządzać wyłącznie wtedy. W gotowaniu ziemniaków ważne jest to, aby ich nie rozgotować.

Jak ugotować ziemniaki? – Zestaw garnków 10 el. AMBIENTE

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. AMBIENTE
 

Przygotowanie ziemniaków

Przed gotowaniem warto umyć ziemniaki. Jeśli planujesz przygotować je w mundurkach, należy dobrze wyczyścić skórkę. W przypadku przyrządzania klasycznych ziemniaków – umyj je, obierz ze skórki, pozbądź się wszelkich skaz i ponownie opłucz (usuniesz w ten sposób nadmiar skrobi).

 

Wskazówka
Przy obieraniu ziemniaków pomocne są specjalne obieraczki lub noże do obierania warzyw, które na ogół posiadają krótsze ostrze (proste lub nieco zakrzywione).

 

Jak ugotować ziemniaki? – Komplet 3 noży Smart Color

Na zdjęciu: Komplet 3 noży Smart Color
 

Jak dobrze ugotować ziemniaki?

Obrane ziemniaki umieść w garnku i zalej zimną wodą, tak aby były nią dobrze przykryte. Pamiętaj przy tym, aby zostawić odrobinę miejsca w garnku. Dodaj do wody szczyptę soli (nie więcej niż jedną łyżeczkę) i wymieszaj. Gdy ziemniaki zaczną się gotować, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką (wielkość ognia powinno się kontrolować, żeby zapobiec wykipieniu wody z garnka). Mniejszym kawałkom powinno wystarczyć ok. 20-30 minut, ale warto to kontrolować, sprawdzając co jakiś czas czy ziemniaki są gotowe (możesz to zrobić, wbijając do nich widelec lub szpikulec). Dobrze ugotowany ziemniak powinien być całkowicie miękki.

Gotowe warzywa odcedź, korzystając np. z sitka znajdującego się w garnku lub przy pokrywce, durszlaka lub wyjmij je łyżką cedzakową.

Jak ugotować ziemniaki? – Zestaw garnków PRESTIGE PLUS

Na zdjęciu: Zestaw garnków PRESTIGE PLUS

 

Wskazówka
Ziemniaki ugotują się szybciej, jeżeli pokroisz je na mniejsze kawałki (najlepiej, jeżeli ich wielkość będzie do siebie zbliżona). A jeśli chcesz nieco urozmaicić ich smak, możesz gotować je np. w bulionie.

 

Ziemniaki gotowane w całości ze skórką zachowają więcej składników odżywczych. Można je obrać od razu po ugotowaniu.

Jak ugotować ziemniaki? – Nóż do jarzyn 3,5

Na zdjęciu: Nóż do jarzyn 3,5" STYLE
 

Wskazówka
Czas gotowania ziemniaków zależy od ich wielkości, odmiany oraz tego, czy są to młode ziemniaki, czy nieco starsze.

 

Serwowanie ziemniaków

Ziemniaki, które są składnikiem innych dań, zwykle wymagają wcześniejszego ugotowania. Możesz je podawać jako dodatek do dań mięsnych, zrobić z nich sałatkę ziemniaczaną, kluski, przyrządzić purée lub wykorzystać do zapiekanek.

Jak ugotować ziemniaki? – Garnek GRANITEX 28 cm

Na zdjęciu: Garnek GRANITEX 28 cm
 

Metod serwowania ziemniaków jest mnóstwo, dlatego warto wiedzieć jak ugotować ziemniaki i zaskoczyć swoich bliskich nową potrawą.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2020

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności