0

Jesienne potrawy

Skorzystaj z dobrodziejstw, które przynosi nam jesień: pachnące leśne grzyby, dynia, cukinia, bakłażan, boćwina, czy brokuły. Zachwyć się mnóstwem kolorów, barw i smaków. Zdecyduj się na małe eksperymenty w kuchni i ugotuj swoją pierwszą zupę dyniową lub przygotuj swoje pierwsze pieczone kasztany.

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

Składniki:

•    1 kg dyni
•    250 g ziemniaków
•    2 szklanki bulionu warzywnego
•    50 g masła
•    2 średnie cebula
•    3 ząbki czosnku
•    1 łyżeczka kurkumy
•    1 łyżeczka pieprzu Cayenne
•    1 łyżeczka świeżego startego imbiru
•    100 g śmietanki 30%

Przygotowanie:

Obieramy dynię ze skórki, usuwamy środek, a miąższ kroimy w grubą kostkę.

Ziemniaki płuczemy pod bieżącą wodą, obieramy i kroimy również w kostkę.

Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy.

W średnim garnku roztapiamy masło, smażymy cebulę i czosnek, aż zmiękną.

Do garnka dodajemy dynie, ziemniaki oraz przyprawy. Całość mieszamy.

Wlewamy gorący bulion do garnka, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień, dolewamy śmietankę, mieszamy zupę i gotujemy ją przez 30 minut, aż warzywa zmiękną.

Na koniec blendujemy zupę na aksamitny krem.

Wskazówka:

Do przygotowania zupy dyniowej polecamy garnek 4,5 l Simple.

Smażone rydze

Smażone rydze

Składniki:

•    300 g rydzy
•    2 ząbki czosnku
•    3 łyżki masła
•    Sól gruboziarnista
•    Świeże pieczywo (np. bagietka)

Przygotowanie:

Czosnek obieramy i szatkujemy.

Grzyby myjemy i dokładnie osuszamy.

Rydze kroimy na mniejsze lub większe kawałki – według uznania.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone grzyby i czosnek.

Całość doprawiamy solą i smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut, często mieszając.

Smażone rydze na maśle doskonale smakują z chrupiącym, świeżym pieczywem, najlepiej bagietką.

Wskazówka:

Do smażenia rydzów na maśle polecamy patelnię Natur.

Pieczone kasztany

Pieczone kasztany

Składniki:

  • Pieczone kasztany (ilość wedle uznania)

Przygotowanie:

Kasztany przed pieczeniem musimy koniecznie naciąć, aby nie wybuchły w piekarniku. Najlepiej naciąć kasztany na krzyż z obłej strony. 

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C, wkładamy kasztany i pieczemy je przez 15 minut.

Następnie wyciągamy, delikatnie studzimy i podajemy, gdy kasztany są jeszcze ciepłe.

Wskazówka:

Do przygotowania pieczonych kasztanów polecamy nóż szefa kuchni Smart Granit.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności