Konfitury jagodowe

Konfitury jagodowe

Składniki:

  • 1kg jagód
  • 250 g cukru brązowego
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

Jagody opłukujemy pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy.

Owoce wrzucamy do szerokiego garnka, dodajemy dwie łyżki wody i gotujemy na średnim ogniu, aż jagody zaczną puszczać sok.

Następnie, wsypujemy cukier do garnkaz jagodami i delikatnie mieszamy.

Jagody gotujemy przez godzinę, mieszając od czasu do czasu (najlepiej co 20 minut).

Gdy konfitura jest już gotowa, przekładamy ją do wyparzonych i suchych słoiczków, szczelnie zamykamy i na koniec pasteryzujemy słoiki.

Wskazówka:

Do przygotowania konfitur jagodowych polecamy szeroki garnek Simple.

Szeroki garnek Simple


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności