Składniki:
- 700 g jeżyn
- 250 ml wody
- 250 g cukru
Na zdjęciu: Zestaw garnków 6 el. PRIME
Jak zrobić konfitury z jeżyn?
Opłucz jeżyny pod bieżącą wodą i dokładnie je osusz.
Przygotuj garnek (średniej wielkości lub duży) i na małym ogniu rozpuść w nim cukier z wodą. Od czasu do czasu zamieszaj.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. SUPERIOR
Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodaj do wody jeżyny i gotuj je przez godzinę na małym ogniu. Po tym czasie przelej zawartość garnka przez sitko.
Owoce przełóż do małych słoiczków, a powstały sok do butelki.
Wskazówka
Przed dodaniem owoców do słoików, wyparz je i dokładnie osusz.
Przed dodaniem owoców do słoików, wyparz je i dokładnie osusz.
Na koniec mocno zakręć słoiki i odwróć je do góry dnem. Odstaw w zacienione miejsce na 24 godziny.
Na zdjęciu: Zestaw sztućców 24 szt. połysk MANGO
Konfiturę możesz zaserwować razem ze świeżymi tostami. Smacznego!