0

Konfitury z jeżyn

Składniki:

  • 700 g jeżyn
  • 250 ml wody
  • 250 g cukru

Przygotowanie:

Jeżyny płuczemy pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy.

W średniej wielkości garnku na małym ogniu rozpuszczamy cukier z wodą, od czasu do czasu mieszając.

Gdy cukier rozpuści się w wodzie, dodajemy jeżyny i gotujemy całość przez godzinę na małym ogniu (bez przykrycia).

Następnie, przelewamy zawartość z garnka przez sitko o drobnych oczkach.

Owoce przekładamy do małych słoiczków 150 ml, natomiast pozostały sok przelewamy do butelki.

Uwaga! Przed dodaniem owoców do słoika, musimy je wyparzyć i dokładnie osuszyć.

Na koniec, mocno zakręcamy słoiczki, odwracamy je do góry dnem i odstawiamy w zaciemnione miejsce na całą dobę.

Wskazówka:

Do przygotowania konfitury z jeżyn polecamy średni garnek z zestawu Prestige Plus.

Zestaw garnków Prestige Plus

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności