Składniki na 4 porcje:
- 1 kg dyni
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 ziemniak
- 2 pomarańcze
- 2 marchewki
- świeża kolendra
- 1⁄2 łyżeczki cynamonu
- śmietana lub jogurt do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marchew, ziemniaka oraz dynię obieramy i kroimy. Dynię dodatkowo oczyszczamy. Tak przygotowane warzywa wkładamy do szybkowaru i zalewamy bulionem.
Dodajemy kolendrę, sok z obu pomarańczy i skórkę startą z jednej z nich. Gotujemy w szybkowarze 15-30 min.
Po ugotowaniu całość miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżą kolendrą i jogurtem lub śmietaną.
Na zdjęciu: szybkowar marki Gerlach
Wskazówka:
Dynię możemy wcześniej upiec, dzięki czemu łatwo będzie ściągnąć z niej skórę. Łatwo ją również obrać przy pomocy zwyklej obieraczki do warzyw. Dynie o delikatnej skórce np. piżmowa czy hokkaido nie wymagają obierania. Można je jeść razem ze skórą po uprzednim ugotowaniu czy zapieczeniu.