Krem z dyni z pomarańczami

Krem z dyni z pomarańczami

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg dyni
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 ziemniak
  • 2 pomarańcze
  • 2 marchewki
  • świeża kolendra
  • 1⁄2 łyżeczki cynamonu
  • śmietana lub jogurt do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Marchew, ziemniaka oraz dynię obieramy i kroimy. Dynię dodatkowo oczyszczamy. Tak przygotowane warzywa wkładamy do szybkowaru i zalewamy bulionem.

Dodajemy kolendrę, sok z obu pomarańczy i skórkę startą z jednej z nich. Gotujemy w szybkowarze 15-30 min.

Po ugotowaniu całość miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżą kolendrą i jogurtem lub śmietaną.

Szybkowar Gerlach

Na zdjęciu: szybkowar marki Gerlach

Wskazówka:

Dynię możemy wcześniej upiec, dzięki czemu łatwo będzie ściągnąć z niej skórę. Łatwo ją również obrać przy pomocy zwyklej obieraczki do warzyw. Dynie o delikatnej skórce np. piżmowa czy hokkaido nie wymagają obierania. Można je jeść razem ze skórą po uprzednim ugotowaniu czy zapieczeniu. 


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności