Składniki:
- 200 g rukwi wodnej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu warzywnego
- Natka pietruszki
- Bagietka
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Natkę pietruszki i rukiew płuczemy pod zimną wodą.
Pietruszkę szatkujemy.
Kroimy bagietkę.
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w ćwiartki, a ząbki czosnku na pół.
Do garnka wlewamy bulion, rozcieńczamy go 1 litrem wody, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień, od czasu do czasu mieszając.
Do bulionu dodajemy cebulę i czosnek.
Doprowadzamy całość do wrzenia, mieszamy, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut, aż cebula zmięknie.
Następnie dodajemy liście rukwi wodnej, przyprawy i gotujemy całość przez 5 minut.
Gdy zupa jest gotowa blendujemy ją, aby uzyskać konsystencję kremu.
Krem przelewamy do miseczek i podajemy ze świeżo poszatkowaną pietruszką oraz bagietką.
Wskazówka:
Do przygotowania kremu z rukwi wodnej polecamy zestaw garnków Prime.