Składniki:
- 2 filety z kurczaka po 150 g
- 200 g borowików
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g sera Mascarpone
- Kilka gałązek świeżego koperku
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Jak przygotować kurczaka w sosie śmietanowym z borowikami?
Koperek opłucz i drobno posiekaj np. za pomocą tasaka do ziół NATUR z deseczką z drewna akacjowego.
Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
Obierz cebulę oraz czosnek i drobno pokrój za pomocą ostrego noża. Do krojenia polecamy noże w bloku FINE.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku FINE
Filety z kurczaka umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw je solą, pieprzem, a następnie pokrój na grubsze paski.
Umyj borowiki i pokrój je w plastry.
Na większej patelni np. głębokiej z linii GRANITEX o średnicy 28 cm rozgrzej olej. Podsmaż na niej cebulę z czosnkiem. Po ok. 5 minutach dodaj kurczaka, borowiki i smaż całość, do momentu aż wszystkie produkty staną się miękkie.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Następnie dodaj serek mascarpone, koperek, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 20 minut.
Kurczak w sosie śmietanowym z borowikami najlepiej smakuje w połączeniu z ziemniakami purée.