Kurczak w sosie śmietanowym z borowikami

Kurczak w sosie śmietanowym z borowikami

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka po 150 g
  • 200 g borowików
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g sera Mascarpone
  • Kilka gałązek świeżego koperku
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Koperek płuczemy i drobno szatkujemy.

Obieramy cebulę, czosnek i drobno kroimy.

Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i kroimy w grubsze paski.

Myjemy borowiki i również kroimy je w grubsze plastry.

Rozgrzewamy olej na patelni, smażymy cebulę z czosnkiem przez 5 minut, następnie dodajemy kurczaka, borowiki i smażymy całość, aż wszystkie produkty na patelni staną się miękkie.

Dodajemy serek Mascarpone, koperek, sól oraz pieprz. Mieszamy.

Przykrywamy patelnię i gotujemy całość na wolnym ogniu przez 20 minut.

Sos śmietanowy z borowikami najlepiej podawać z puree ziemniaczanym.

Wskazówka:

Do przygotowania sosu polecamy pokrywkę uniwersalną Gerlach.

Pokrywka uniwersalna Gerlach


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności