0

Kurczak w sosie śmietanowym z borowikami

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka po 150 g
  • 200 g borowików
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g sera Mascarpone
  • Kilka gałązek świeżego koperku
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

Jak przygotować kurczaka w sosie śmietanowym z borowikami?

Koperek opłucz i drobno posiekaj np. za pomocą tasaka do ziół NATUR z deseczką z drewna akacjowego.

Kurczak w sosie śmietanowym z borowikami – Tasak do ziół z deską NATUR

Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
 

Obierz cebulę oraz czosnek i drobno pokrój za pomocą ostrego noża. Do krojenia polecamy noże w bloku FINE.

Kurczak w sosie śmietanowym z borowikami – Zestaw noży w bloku FINE

Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku FINE
 

Filety z kurczaka umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw je solą, pieprzem, a następnie pokrój na grubsze paski.

Umyj borowiki i pokrój je w plastry.

Na większej patelni np. głębokiej z linii GRANITEX o średnicy 28 cm rozgrzej olej. Podsmaż na niej cebulę z czosnkiem. Po ok. 5 minutach dodaj kurczaka, borowiki i smaż całość, do momentu aż wszystkie produkty staną się miękkie.

Kurczak w sosie śmietanowym z borowikami – Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną

Następnie dodaj serek mascarpone, koperek, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 20 minut.

Kurczak w sosie śmietanowym z borowikami najlepiej smakuje w połączeniu z ziemniakami purée.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności