Składniki:
- 2 filety z kurczaka po 150 g
- 200 g borowików
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g sera Mascarpone
- Kilka gałązek świeżego koperku
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Koperek płuczemy i drobno szatkujemy.
Obieramy cebulę, czosnek i drobno kroimy.
Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i kroimy w grubsze paski.
Myjemy borowiki i również kroimy je w grubsze plastry.
Rozgrzewamy olej na patelni, smażymy cebulę z czosnkiem przez 5 minut, następnie dodajemy kurczaka, borowiki i smażymy całość, aż wszystkie produkty na patelni staną się miękkie.
Dodajemy serek Mascarpone, koperek, sól oraz pieprz. Mieszamy.
Przykrywamy patelnię i gotujemy całość na wolnym ogniu przez 20 minut.
Sos śmietanowy z borowikami najlepiej podawać z puree ziemniaczanym.
Wskazówka:
Do przygotowania sosu polecamy pokrywkę uniwersalną Gerlach.