Silikonowa forma do pieczenia keksówka 24cm SMART
Ciasto marchewkowe to klasyk, który jest smaczny, prosty w przygotowaniu i na dodatek pozwala na przemycenie odrobiny warzyw do np. diety dzieci. Jak przygotować je krok po kroku i jak stworzyć naprawdę wyśmienity krem? Do upieczenia ciasta przyda Ci się wygodna kwadratowa forma, np. silikonowa lub stalowa.
Co jest potrzebne na ciasto marchewkowe?
Składniki ciasta:
- 4 jajka
- 250 g marchewki
- 250 g mąki
- 250 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (albo cynamonu)
- 150 ml oleju
- 100 g orzechów włoskich
Składniki kremu:
- 250 g naturalnego serka homogenizowanego
- 100 g masła
- 150 g cukru pudru
Jak przygotować ciasto marchewkowe?
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Marchewkę dobrze umyj i osusz. Zetrzyj ją na drobnych oczkach. Orzechy włoskie posiekaj na drobne kawałki.
W dużej misce umieść cukier oraz jajka i dokładnie wymieszaj tak, aby się ze sobą połączyły. Do przygotowanej masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dodaj olej i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na koniec dodaj startą marchewkę i orzechy. Wyłóż formę papierem do pieczenia (jeśli korzystasz z form silikonowych, nie musisz tego robić). Piecz przez ok. 45 minut. Gotowe ciasto odłóż na bok i pozostaw do wystudzenia.
Przygotuj krem. W misce umieść serek homogenizowany i masło. Ubij je mikserem na niższych obrotach tak, aby powstała z nich gładka, kremowa masa. Stopniowo dodawaj cukier, stale miksując na średnich obrotach przez ok. 3 minuty. Na koniec posmaruj kremem wierzchnią część ciasta. Dodatkowo możesz go udekorować startą marchewką lub połówkami orzechów włoskich.
Czym zastąpić orzechy włoskie?
Jeśli nie przepadasz za orzechami włoskimi lub masz na nie alergie, możesz po prostu z nich zrezygnować, lub zastąpić je innym rodzajem orzechów, lub bakaliami, takimi jak rodzynki czy posiekane, suszone morele.
Dlaczego cukier waniliowy, a nie wanilinowy?
Cukier wanilinowy ma aromat zbliżony do waniliowego, jednak nie jest naturalny. To sprawia, że ma niższą cenę, ale również niższą jakość. Dlatego jeśli możesz sobie na to pozwolić, używaj cukru waniliowego. Możesz też zrobić go samodzielnie w domu.
Po co używać proszku do pieczenia?
To właśnie proszek do pieczenia nadaje ciastu jego sprężystą konsystencję. Dzięki niemu masa wyrasta. Z tego powodu jest to składnik, z którego absolutnie nie można rezygnować. Staraj się nie korzystać z zamienników!