Silikonowa forma do pieczenia na muffiny 12szt SMART
Czy wiesz, jak zrobić dekoracje z czekolady? Możesz je wykorzystać do dekoracji ciast, lodów i innych deserów. Poznaj ciekawe pomysły na ozdoby i dowiedz się, jak je zrobić, by były trwałe. Co będzie potrzebne do przygotowania dekoracji?
Dlaczego dekoracje z czekolady są tak popularne?
Dekoracje z czekolady mają wiele zalet. To plastyczna masa, która pozwala na stworzenie wielu kształtów. Po zastygnięciu zaś jest stosunkowo trwała. Ponadto takie ozdoby są jadalne i naprawdę smaczne, dlatego też są niezwykle praktycznym elementem ozdobnym deserów. Czekoladę można też barwić na różne kolory, czy pokryć np. jadalnym metalicznym pyłkiem, nadając ozdobom wyjątkowego charakteru. Są to też ozdoby dość wszechstronne, dobrze nadające się do wszystkich serwowanych na chłodno słodkości: zarówno do tortów, lodów, galaretek, muffinów itd.
Kolejną zaletą jest ich łatwa dostępność. Czekoladę można bez problemu zakupić w większości sklepów spożywczych, a w okresach okołoświątecznych często dostępne są też gotowe ozdoby.
Dekoracje z czekolady: domowe czy kupne?
Dekoracje z czekolady można kupić lub zrobić samodzielnie. Która z tych dwóch opcji będzie lepsza? Cóż, to zależy.
Przygotowanie ich w domu pozwala na stworzenie dowolnych kształtów i pełną personalizację deserów. Może być też sposobem na stworzenie czegoś kreatywnego. Ponadto to Ty decydujesz jaką czekoladę wykorzystasz i tym samym możesz postawić na dekoracje z jak najlepszym składem. Wadą takiego rozwiązania jest oczywiście czas oraz – jeśli nie znasz się na cukiernictwie – nieudane próby i dodatkowe wydatki z tym związane.
Kupne dekoracje zaś nie wymagają przygotowania i spędzenia dodatkowego czasu w kuchni. Ponadto nie musisz się martwić o to, że coś nie wyjdzie w trakcie. Z drugiej jednak strony, nie masz kontroli nad ich składem oraz kształtem, a niektóre z nich mogą być znacznie droższe, niż te, które przygotujesz samodzielnie.
Jeśli więc zależy Ci na przygotowaniu czegoś wyjątkowego lub chcesz rozwijać swoje umiejętności cukiernicze, warto podjąć próbę i stworzyć je samodzielnie. Jednak nie musisz się też obawiać kupnych rozwiązań.
Jakie dekoracje można zrobić z czekolady?
Z czekolady można przygotować naprawdę wiele ciekawych dekoracji. W tym możesz stworzyć na przykład:
- wiórki i skrawki czekolady,
- spirale, rurki i falbanki czekoladowe,
- koronkowe i ażurowe wzory,
- figurki i malutkie jadalne rzeźby,
- tabliczki, bloczki i napisy,
- perełki i malutkie kuleczki.
Do uzyskania tych kształtów mogą być potrzebne różne techniki i rodzaje czekolady. Przykładowo figurki czekoladowe najlepiej wykonywać z czekolady plastycznej, która swoją konsystencją przypomina plastelinę.
Jaką czekoladę wybrać do przygotowania dekoracji?
Warto zacząć od tego, że czekolada do dekoracji powinna być jak najwyższej jakości. To od tego zależy, czy ostateczny efekt będzie estetyczny. Dobry surowic zapewni odpowiednio błyszczącą powierzchnię, będzie trwalszy i mniej narażony na nadmierne topnienie. Ważne jest też to, aby mieć na uwadze trwałość produktu. Im wyższa jest zawartość kakao, tym wolniej będą się topić.
Dlatego też często najlepszym pomysłem jest sięgnięcie po czekoladę gorzką. Jednakże jej ciemny kolor nie jest zawsze pożądany. Możesz więc jak najbardziej sięgnąć po czekoladę białą, która jest jednak najtrudniejsza w pracy lub różową (Ruby), która nie wymaga dodatku barwników, by cieszyć unikalnym kolorem.
Wybierając czekoladę do dekoracji unikaj produktów tzw. czekoladopodobnych, które po prostu nie nadają się do tego zadania. Dobrze sprawdzają się czekolady w pastylkach lub kuwertura, jednak zakupiona w sklepie spożywczym tabliczki również powinny się sprawdzić.
Co może się przydać do tworzenia dekoracji z czekolady?
Do przygotowania dekoracji z czekolady na pewno przyda Ci się szklana lub metalowa łyżka, szpatułka z silikonową końcówką i termometr cukierniczy. Ponadto warto zaopatrzyć się w produkty, które pomogą Ci stworzyć dekoracje – to, jakie konkretnie, zależy od tego, jak mają one wyglądać. I tak warto zaopatrzyć się w folię acetatową lub pergaminową, woreczki cukiernicze i pędzelki cukiernicze. Dobrze sprawdzają się też silikonowe foremki w różnorodnych kształtach i silikonowe maty. Do nadania różnorodnych kształtów można wykorzystać również wałki i butelki. Ponadto warto mieć pod ręką barwniki spożywcze i rękawiczki, które nie będą pozostawiały odcisków palców.
Dekoracje z czekolady wymagają temperowania!
Do przygotowania większości dekoracji z czekolady konieczne jest rozpuszczenie jej. To zaś wiąże się z tym, że będzie ona wymagała temperowania. Oznacza to poddanie jej takiemu procesowi, który pozwoli na wytworzenie stabilnych kryształów w strukturze. Sprawiają one, że czekolada nie rozpuszcza się tak szybko i po prostu prezentuje się lepiej.
Temperowanie czekolady wymaga jednak pewnej precyzji i wprawy. Produkt należy rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, doprowadzić do konkretnej temperatury, a następnie schłodzić ją. Jak to zrobić krok po kroku? Przeczytasz o tym TUTAJ.
Jakie są popularne techniki przygotowania dekoracji z czekolady?
Temperowanie czekolady jest jednym z najtrudniejszych elementów całego procesu. Gdy jednak już to Ci się uda, możesz zacząć szaleć! Oto ciekawe sposoby na przygotowanie dekoracji:
- tworzenie liści z czekolady – zbierz naturalne liście (najlepiej jadalnych roślin), oczyść je i wysusz, a następnie pokrywaj czekoladą. Zaczekaj, aż masa zastygnie i następnie oddziel liście od czekolady;
- tworzenie spirali i falban – na folii acetatowej rozsmaruj cienką warstwę czekolady i zawiń ją w wałek, schładzaj i oddzielaj ozdoby od folii;
- koronki i ażurowe wzory – przygotuj worek cukierniczy oraz papier do pieczenia. Za pomocą woreczka twórz na papierze różnorodne wzory i zaczekaj, aż zastygną;
- figurki z czekolady plastycznej – wykorzystaj ją niczym plastelinę, tworząc dowolne figurki i niewielkie rzeźby.
Dekoracje z czekolady – efektowne i smaczne
Nie da się ukryć – dekoracje z czekolady mogą zachwycać, a jeśli osiągniesz pewną wprawę, bez problemu przygotujesz je w zaciszu swojego domu. Dzięki nim ozdobisz torty, lody, różnorodne ciasta, galaretki i inne słodkości. Sięgnij po dobrej jakości surowiec i ciesz się wyjątkowymi, ręcznie zrobionymi ozdobami!