Szklany pojemnik hermetyczny na żywność Country 1,8L
Sprawdź, jak przechowywać awokado w warunkach domowych, aby dojrzało w odpowiednim momencie. Te owoce często wymagają dobrych warunków. Na co zwrócić uwagę? Gdzie je przechowywać?
Awokado – skarbnica zdrowych tłuszczów i witamin
Awokado uznaje się za bardzo zdrowy owoc. Przede wszystkim przez wzgląd na wysoką zawartość zdrowych tłuszczy, ale nie tylko. Zawiera również witaminy, takie jak E, K i C oraz potas wspierający działanie układu nerwowego oraz mięśniowego.
Jego smak jest charakterystyczny. To nie jest słodki owoc. Dlatego też nie każdy za nim przepada. Jednak kremowa konsystencja awokado sprawia, że nadaje się do wielu zadań. Jest dobre na kanapki, do sałatek, do przygotowania past, do sushi, a także jako dodatek do deserów. To sprawia, że jeśli tylko za nim przepadasz, naprawdę warto mieć go w kuchni. Jak jednak odpowiednio przechowywać awokado, aby zachowało swoje właściwości?
Jak przechowywać awokado, aby zachowało świeżość?
Przechowywanie awokado wymaga znalezienia odpowiedniego balansu pomiędzy trwałością owocu a jego dojrzałości. Bardzo często kupuje się je, gdy jeszcze nie nadają się do spożycia. Kluczowe jest jednak wyłapanie momentu, kiedy zaczynają dojrzewać, ponieważ wymagają wówczas innego traktowania. Sprawdź krok po kroku, jak i gdzie je przechowywać.
Czy można przechowywać awokado w temperaturze pokojowej?
Jak najbardziej, ale… do momentu, w którym będzie dojrzałe. Zazwyczaj kupne owoce awokado potrzebują od 2 do 5 dni, aby odpowiednio dojrzeć i zmięknąć w warunkach domowych. Można przyśpieszyć ten proces, przechowując awokado w zamkniętej torebce z bananami lub jabłkami. Pamiętaj, aby unikać wystawiania owocu na nadmierne działanie promieni słonecznych – to może doprowadzić do szybkiego psucia się owocu.
Gdzie najlepiej przechowywać awokado?
To, gdzie najlepiej przechowywać awokado, zależy – jak już było wspomniane – od stopnia jego dojrzałości i stanu. Warto więc wziąć to pod uwagę:
- niedojrzałe awokado – przechowuj je w temperaturze pokojowej, w przewiewnym miejscu, z dala od źródła ciepła i światła;
- dojrzałe awokado – przechowuj je w lodówce, w dolnej szufladzie na warzywa i owoce. Panujące tam warunki, w tym adekwatna wilgotność, najbardziej sprzyjają owocu w tym stanie;
- pokrojone awokado – przechowuj w lodówce, w odpowiednio dostosowanym pojemniku kuchennym do przechowywania żywności.
W czym przechowywać awokado?
Awokado posiada stosunkowo grubą skórkę, która dobrze je chroni. Jeśli więc trzymasz je w całości, nie musisz do tego używać żadnych specjalnych pojemników. Możesz je schować do papierowej torby, lub np. użyć otwartego organizera, jednak bez obaw możesz też położyć niedojrzałe awokado po prostu w koszu na owoce. Nie zamykaj go w szczelnych pojemnikach na żywność – może to utrudnić dojrzewanie, a przyśpieszyć proces gnicia.
Jeśli przekroisz awokado na pół, możesz zabezpieczyć niezużytą połówkę folią spożywczą, lub też przełożyć dany kawałek do pojemniczka, który zapewnia odpowiednią wentylację powietrza, ale jednocześnie ograniczy wysychanie owocu i wchłanianie przez niego zapachów.
Sprawdź nasze akcesoria do organizacji kuchni!
Jak długo można przechowywać awokado?
To zależy od momentu, w którym zostało kupione. Niedojrzałe awokado potrzebuje ok. 2-5 dni, aby dojrzeć i nadawać się do spożycia. Czasem ten czas może się nieco skrócić lub wydłużyć, zależnie od konkretnego owocu. Gdy dojrzeje i trafi do lodówki, możesz przechowywać je przez kolejne 3-4 dni. Po pokrojeniu nie należy jednak przechowywać go dłużej niż 1-2 dni, ponieważ wówczas szybko może tracić swój smak i odpowiednią konsystencję.
Czy można mrozić awokado?
Tak, jednak nie w pierwotnej formie, a w formie purée. Tak przygotowane, nie traci swojej konsystencji, a ponadto od razu nadają się do przygotowania różnorodnych past kanapkowych i nie tylko. Przygotowanie purée jest naprawdę proste. Z owocu usuń pestkę i za pomocą łyżki wyjmij miąższ, przekładając go do miseczki. Za pomocą widelca rozgnieć go, a następnie dodaj do niego trochę soku z cytryny. Przełóż całość do woreczka, szczelnego pojemniczka lub do silikonowej foremki, np. na muffiny, aby stworzyć odpowiednie porcje.
Następnie awokado możesz mrozić i przechowywać w tej formie do ok. 6 miesięcy. Ta metoda naprawdę może Ci się przydać!
Jak poznać, że awokado się zepsuło?
Zepsute awokado można wstępnie rozpoznać już po skórce. Jeśli owoc jest miękki, zapada się pod naciskiem to może oznaczać, że jest już przejrzały, a więc lepiej go nie kupować. Ponadto warto zwrócić uwagę na kolor miąższu. Ciemne lub czarne plamy świadczą o tym, że zaczęło się już psuć. Zapach takiego owocu może być niezbyt przyjemny, przywodzący na myśl fermentacje, a jego konsystencja będzie śliska i wodnista. Takie awokado nie nadaje się już do spożycia.
Przechowywanie w kuchni – ważne, ale nie takie proste!
Przechowywanie w kuchni różnych produktów jest bardzo ważne, ale nie jest aż tak proste. W końcu każdy rodzaj produktu wymaga nieco innych warunków. Dlatego to tak ważne, aby zawsze szukać dobrych pomysłów na organizację w kuchni i inspirować się, szukając nowych rozwiązań. Pamiętaj, że higieniczna i uporządkowana kuchnia jest bardzo ważna do tego, aby z przyjemnością z niej korzystać.