Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Jak przechowywać cebulę w domu, aby na dłużej zachowała świeżość? Poznaj podstawowe zasady, dowiedz się, w czym ją trzymać oraz czy można ją mrozić. Dzięki tym poradom Twoja cebula na dłużej zachowa świeżość. Dowiedz się, przez jaki czas można ją przechowywać.
Cebula – podstawa wielu dań
Cebula to podstawa bardzo wielu dań na całym świecie. Z jednej strony jest nieco ostra, z drugiej – słodkawa. Przy tym jest chrupiąca, a po długotrwałym duszeniu karmelizuje się i idealnie łączy się z różnorodnymi smakami. Ponadto jest niskokaloryczna i zdrowa. Zawiera duże ilości witaminy C, przeciwutleniacze oraz błonnik, wspierając działanie całego organizmu.
To produkt, który jest łatwy w przechowywaniu i co do zasady, raczej tani, dzięki czemu niemal zawsze znajduje się w zapasach Polaków. Poznaj nasze pomysły na organizację kuchni i ogranicz marnowanie żywności. Przechowywanie cebuli nie jest trudne, jednak warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
Jak przechowywać cebulę na co dzień?
Nieuszkodzone, całe cebule w łupinach najlepiej przechowywać w suchej, chłodnej i ciemnej spiżarce. Ważne jest też to, aby miejsce było dobrze wentylowane. Odpowiednia cyrkulacja powietrza zmniejsza ryzyko pojawienia się pleśni. Pamiętaj jednak, aby przechowywać je z dala od ziemniaków. Wydzielają one gaz etylenowy, który może przyśpieszyć ich dojrzewanie i psucie się.
Czy można przechowywać cebulę w lodówce?
Tak, cebulę można przechowywać w lodówce, jednak po jej obraniu i pokrojeniu. Jeśli jest przechowywana w łupinie, wilgotne warunki panujące w lodówce mogą sprawić, że zacznie ona szybciej gnić, dlatego nie jest to optymalny sposób na jej trzymanie.
W czym przechowywać cebulę?
Cebulę warto przechowywać w siatkowanych workach, albo w wiklinowych koszach czy innych przewiewnych pojemnikach. Najważniejsze jest to, aby miała ona dostęp do cyrkulującego powietrza, co zmniejsza ryzyko, że szybko zacznie gnić lub pleśnieć. Przetwory z cebuli można przechowywać, sięgając po wyparzone słoiki na żywność. Nie zapomnij jednak o dokładnym oczyszczeniu pokrywek!
Gdzie przechowywać cebulę w kuchni?
Jeśli nie możesz przechowywać cebuli w spiżarni, wybierz takie miejsce w kuchni, które jest możliwie najbardziej oddalone od źródeł ciepła i wilgoci. To przedłuży jej trwałość. Chowając cebulę w lodówce, wybierz dolną szufladę lub – jeśli chowasz pokrojoną bądź obraną cebulę – schowaj ją do pojemnika kuchennego, który pozwala na szczelne zamknięte i przechowuj ją na dowolnej półce.
Jak długo przechowywać cebule?
Cebula przechowywana w odpowiednich warunkach zachowuje swoją świeżość nawet przez 2-3 miesiące. Dlatego też nie musisz się obawiać o jej szybkie zużywanie – bez obaw możesz zrobić jej większe zapasy. Zwróć jednak uwagę, aby w pierwszej kolejności spożyć egzemplarze o uszkodzonych liściach zewnętrznych.
Po obraniu zaleca się przechowywanie jej w lodowce nie dłużej, niż przez 7 dni. Po tym czasie może zacząć się psuć.
Czy można mrozić cebule?
Tak, jednak nie należy mrozić całej cebuli. Nim to zrobisz, obierz ją i pokrój w wybrany przez siebie sposób. Następnie włóż ją do zamrażarki w woreczkach strunowych lub w przeznaczonych do tego pojemnikach. Możesz wykorzystywać ją do potraw gotowanych lub smażonych, jednak pamiętaj, że po mrożeniu może stracić swoją chrupkość. Ponadto mrożenie nie podwyższa jakości żywności – dlatego należy poddawać temu procesowi tylko i wyłącznie produkty świeże, wysokiej jakości.
Jak poznać, że cebula się zepsuła?
Cebula może z daleka sprawiać wrażenie dobrej, ale wystarczy ją dotknąć, aby odkryć, że jednak już dawno nie nadaje się do spożycia. Dobrej jakości cebula jest twarda. Ta, która się psuje, staje się miękka, wodnista, może też mieć ciemne plamy lub pleśń na warstwie zewnętrznej. Zwróć uwagę również na nieprzyjemny zapach oraz śliską powierzchnię. Jeśli cebula zaczyna kiełkować to wciąż jest zdatna do spożycia, jednak jej smak może nie być już aż tak intensywny.
Jakie akcesoria do organizacji w kuchni warto mieć w domu?
Aby Twoja kuchnia zawsze była uporządkowana, warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria do organizacji kuchni. Dzięki temu przechowywanie różnorodnych produktów będzie łatwiejsze. W ofercie marki Gerlach znajdziesz wkład do szuflady na sztućce i nie tylko. Zwróć też uwagę na noże w blokach lub drewniany organizer, który zmieści się do szuflady. W naszej ofercie znajdziesz również pojemniki do przechowywania w lodówce oraz na półkach lub w szafkach.
Wybierając takie produkty, zwracaj uwagę na ich jakość. Powinny być wykonane z nietoksycznych, bezpiecznych dla zdrowia substancji, takich jak np. bezołowiowe szkło albo stal nierdzewna. Do przechowywania akcesoriów dobrze sprawdza się drewno. Unikaj produktów niewiadomego pochodzenia, o niepotwierdzonym składzie.
Trwałe akcesoria wysokiej jakości są zakupem na lata, dzięki któremu Twoja kuchnia zawsze będzie dobrze uporządkowana. Poznaj również naszą ofertę garnków, noży, patelni, sztućców, szkła stołowego oraz innych produktów, które ułatwiają codzienne gotowanie.