Czy wiesz, jak przechowywać rzodkiewki? Sprawdź, na co zwrócić uwagę i w czym je trzymać. Jak długo zachowają świeżość i czy można je mrozić? Poznaj odpowiedzi na te pytania!
Rzodkiewka – zdrowy smak wiosny
Choć można ją kupić przez cały rok, najlepiej smakuje wiosną i to właśnie z nią zwykle się kojarzy. Ceniona jest za smak i walory zdrowotne. Nadaje potrawom poczucia świeżości oraz odrobiny pikanterii. Zawiera duże ilości witaminy C, wspiera odporność i pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Jest niskokaloryczna. Idealnie nadaje się do dań lekkich: do sałatek, na kanapki, czy jako ozdoba półmiska. To wszystko czyni z niej coś, co naprawdę warto mieć w swoim domu.
Jak jednak odpowiednio ją przechowywać? Poznaj nasz pomysły na organizację kuchni i sprawdź, co zrobić, by rzodkiewka przez dłuższy czas pozostała świeża.
Jak przechowywać rzodkiewkę?
Rzodkiewkę należy odpowiednio przygotować do przechowywania. Warto ją dokładnie umyć i osuszyć, a następnie odseparować liście od samych bulw – dzięki temu te na dłużej zachowają swoją elastyczność i jędrność. Dopiero wówczas należy odłożyć rzodkiewkę w odpowiednie miejsce.
Czy można przechowywać rzodkiewkę w lodówce?
Jak najbardziej! Rzodkiewkę należy przechowywać w lodówce, w której temperatura i wilgotność będą sprzyjały dłuższemu zachowaniu jej świeżości. Ale dobrze sprawdzi się do tego również zacieniona, chłodna spiżarka. Może nie będzie ona przechowywać trwałości potraw w aż tak mocny sposób, ale w wielu domach pozwala na chowanie większej ilości warzyw na raz – miejsce w lodówce często jest bardziej ograniczone.
Gdzie przechowywać rzodkiewkę?
Najlepsze miejsce na przechowywanie rzodkiewki to dolna szuflada lodówki. Odizolowuje ona zapachy, a także utrzymuje odpowiednią temperaturę i wilgotność, co czyni ją idealnym miejscem do przechowywania tego typu warzyw. Jeśli nie masz miejsca w dolnej szufladzie, sięgnij po pojemniki kuchenne z bezpiecznych dla zdrowia materiałów. Wyłóż je ręcznikiem kuchennym i schowaj do niego rzodkiewkę.
W czym przechowywać rzodkiewki?
Rzodkiewkę możesz przechowywać luzem po owinięciu w papier. Dobrze sprawdzą się też słoiki na żywność, czy różne pojemniczki, które pomogą Ci zachować porządek w lodówce. Pamiętaj, aby wybierając pojemniki, zwrócić uwagę na to, z czego zostały wykonane. Stawiaj na te stworzone z tworzyw bezpiecznych dla ludzkiego zdrowia. Na przykład, warto postawić na bezołowiowe szkło. Unikaj tanich pojemników z tworzyw sztucznych, które nie zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością.
Jak długo można przechowywać rzodkiewki?
Rzodkiewka zazwyczaj zachowuje swoją świeżość przez ok. 7-10 dni po zakupie lub nieco dłużej. Pamiętaj jednak, aby regularnie sprawdzać stan produktów w Twojej lodówce. Czasem rzodkiewka ze sklepu może wyglądać świeżo, ale być nieco starsza i szybciej zacząć się psuć. Dlatego też ważne jest to, aby zachować rozsądek. Jeśli minie 10 dni, a warzywa nie wykazują oznak zepsucia, w dalszym ciągu możesz je spożyć.
Czy można mrozić rzodkiewki?
Mrożenie rzodkiewek nie jest zalecane. Zawiera ona stosunkowo dużo wody i przez to źle znoszą ten proces. Po rozmrożeniu tracą swoją chrupkość. Odradzane jest to m.in. przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Myśliborzu. Pamiętaj też, że nie należy zamrażać ponownie żywności, która wcześniej została zamrożona.
Jak poznać, że rzodkiewki się zepsuły?
Zepsuta rzodkiewka traci na swojej jędrności. Staje się miękka, gumowata, albo śliska w dotyku. Mogą pojawiać się na niej ciemne plamy. Czasem pojawia się także pleśń i brzydki zapach. Jeśli zobaczysz te symptomy, oznacza to, że nie powinna być ona już spożywana.
Jakie przetwory z rzodkiewki można przygotować?
Rzodkiewki można kisić i marynować na różnorodne sposoby. Można przygotować z nich pikantne lub łagodne przetwory, zależnie od tego, co do nich dodasz. Z jej dodatkiem można przygotować również sos, który po przełożeniu do słoika da się przechowywać przez długi czas. Przepisy na takie przetwory zwykle są dość proste. Aby zamarynować takie składniki, wystarczy włożyć rzodkiewki do słoika, zalać je octem z cukrem i przyprawami, a następnie zakręcić. Po kilku dniach rzodkiewka przejdzie smakami i będzie doskonałym dodatkiem do wielu dań.
Pamiętaj, aby przed przełożeniem produktów do słoików, te odpowiednio wyparzyć. W innym przypadku brud i bakterie, które się w nich znajdują, mogą spowodować, że np. zawarte w słoiku przetwory spleśnieją.
Niech w Twojej kuchni zapanuje porządek!
Akcesoria do organizacji kuchni od marki Gerlach pomogą Ci zachować porządek w kuchni. Dzięki nim w łatwy sposób uporządkujesz zarówno lodówkę, jak i szafki oraz szuflady. Sprawdź nasze pojemniki do przechowywania żywności, wkłady do szuflady na sztućce i organizery na noże. Nie zapomnij o solniczce i pieprzniczce, a także o wygodnych produktach, które pozwolą Ci na zaoszczędzenie do 50% miejsca w szafkach. Wysokiej jakości akcesoria kuchenne to coś, co ułatwi Ci pracę każdego dnia i pozwoli na stworzenie przyjaznej, bezpiecznej i wygodnej przestrzeni dla Ciebie i Twoich bliskich.