Konfitury jagodowe pozwolą Ci cieszyć się smakiem lata przez cały rok! Sprawdź, jak je zrobić krok po kroku. To naprawdę proste w stworzeniu przetwory, które możesz wykorzystywać na wiele sposobów. Do ich przygotowania przyda Ci się wygodny garnek.
Co jest potrzebne na konfitury jagodowe?
- 1 kg jagód
- 250 g cukru brązowego
- 2 łyżki wody
Jak zrobić konfitury jagodowe?
Jagody dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Owoce wrzuć do szerokiego garnka, dodaj 2 łyżki wody i gotuj na średnim ogniu, aż do momentu, w którym zaczną puszczać sok.
Następnie dodaj do nich cukier brązowy i delikatnie wymieszaj. Całość gotuj przez godzinę, co jakiś czas mieszając, aby owoce nie przypaliły się do dna garnka.
Gdy konfitura jest gotowa, przełóż ją do suchych słoiczków, szczelnie zamknij i na koniec poddaj je pasteryzacji (np. poprzez gotowanie słoików w dużym garnku lub w piekarniku).
Czym są jagody?
Często mówiąc o jagodach, ma się na myśli ciemne, okrągłe owoce leśnie. Jednak tak naprawdę to cała grupa owoców, takich jak np. maliny, czy truskawki. Botanicznie do jagód można zaliczyć też pomidory, daktyle i awokado. W kulinariach jednak dla ułatwienia używa się tego słowa głównie w kontekście owoców „leśnych”.
Jak długo można przechowywać konfiturę z jagód?
Konfiturę z jagód możesz przechowywać do 12 miesięcy od momentu przygotowania. W ten sposób będziesz mieć pewność, że nie straci ona swoich walorów smakowych i właściwości.
Gdzie przechowywać konfitury z jagód?
Konfitury z jagód przechowuj w chłodnym miejscu, bez dostępu do światła słonecznego. To niezwykle istotna zasada, dlatego nigdy nie próbuj jej łamać!