Krem z dyni z pomarańczami to sycąca zupa, która doskonale sprawdzi się w trakcie chłodnych, jesiennych dni. Do jej wykonania przyda Ci się szybkowar, dzięki któremu przyśpieszysz proces gotowania. Pamiętaj, aby wcześniej przygotować bulion warzywny.
Co jest potrzebne na krem z dynii z pomarańczami?
- 1 kg dyni
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 ziemniak
- 2 pomarańcze
- 2 marchewki
- świeża kolendra
- 1⁄2 łyżeczki cynamonu
- śmietana lub jogurt do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Podane składniki wystarczą na 4 porcje zupy.
Jak zrobić krem z dyni z pomarańczami krok po kroku?
Dynię, marchewkę oraz ziemniaka obierz i pokrój (pamiętaj, aby dynię dodatkowo oczyścić z gniazd nasiennych). Warzywa przełóż do szybkowaru i zalej bulionem warzywnym.
Jeżeli zastanawiasz się jaki szybkowar kupić, to idealnym wyborem będzie: Szybkowar 6l - First z rączką
Dodaj do garnka kolendrę, sok z pomarańczy i startą skórkę z jednej pomarańczy. Zupę gotuj w szybkowarze przez ok. 15-30 minut. Po ugotowaniu całość zmiksuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Do nalewania zupy doskonale sprawdzą się chochle ze stali nierdzewnej SOLID lub AMBIENTE. Krem z dyni z pomarańczami podawaj ze świeżą kolendrą i jogurtem lub śmietaną.
Czy warto jeść pestki z dyni?
Pestki z dyni są bardzo wartościowe dla zdrowia. Warto je np. wysuszyć. Świetnie sprawdzą się jako dodatek m.in. do sałatek, pieczywa, ciast czy po prostu jako zdrowa przekąska.
Jak działa szybkowar?
Szybkowar działa dzięki temu, że podnosi ciśnienie wewnątrz naczynia, co znacznie przyśpiesza proces gotowania. Jednocześnie zatrzymuje wewnątrz wszystkie substancje odżywcze. Z tego powodu doskonale sprawdza się do przygotowywania zup i różnego rodzaju duszonych mięs.
Co lepsze – jogurt czy śmietana?
To zależy, co preferujesz! Jogurt zawiera mniej kalorii i niemal zawsze ma nieco kwaśny posmak. Pomaga również w utrzymaniu odpowiedniej flory jelitowej. Śmietana jednak, przez wyższa zawartość tłuszczu, może pomóc lepiej rozprowadzić smak dania.