Gruszki w winie to przepis na ciekawy deser. Dziś nie jest zbyt często przygotowywany, a może być naprawdę wyśmienity! Aby go przygotować, zaopatrz się w słoiki, które można szczelnie zamknąć oraz w wygodny zestaw garnków, dzięki któremu ugotujesz gruszki.
Co jest potrzebne na gruszki w winie?
- 1 kg twardych gruszek
- 500 g cukru
- 1/2 l wytrawnego, czerwonego wina
- 1 i 1/2 szklanki octu winnego
- 1 cytryna
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżeczki kardamonu
Jak przygotować gruszki w winie?
Umyj gruszki pod bieżącą wodą, osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie przekrój je na pół i usuń gniazda nasienne ze środka.
Gruszki włóż do większego garnka np. z zestawu MODEL i zalej je wodą (owoce powinny być zakryte). Dodaj do nich świeżo wyciskany sok z cytryny, ocet, wino, cukier wanilinowy, cukier biały oraz przyprawy.
Gotuj wszystko na małym ogniu przez 40 minut. Gdy owoce zmiękną, przełóż je do czystych, wyparzonych słoików. Syrop, który powstał w garnku, gotuj przez kolejne 15 minut, aż zgęstnieje i przelej do słoiczków z gruszkami.
Słoiki mocno zakręć i odstaw w zacienione miejsce. Po ok. miesiącu gruszki w winie są gotowe do spożycia.
Na jaką okazję przygotować gruszki w winie?
Przez piękny zapach korzennych przypraw, gruszki w winie będą doskonale nadawać się jako przekąska w trakcie Bożego Narodzenia. Tak naprawdę jednak możesz podawać je przez cały rok w trakcie rodzinnych spotkań, czy przyjęć.
Czy gruszki smakują alkoholem?
W trakcie przygotowywania gruszek zawierające alkohol wino jest podgrzewane, a co za tym idzie, substancja ta wyparowuje. Dlatego też ostatecznie owoce nie mają mocnego posmaku, za to samo wino dodaje im wyjątkowej głębi.
Gdzie przechowywać gruszki w winie?
Gruszki w winie warto przechowywać w słoiku, w chłodnym miejscu. Doskonale sprawdzi się spiżarka. Jeśli jej nie masz, wykorzystaj piwnicę lub garaż.