Bowl z łososiem i warzywami to przepis, który sprawdzi się na wiele okazji. Weźmiesz go ze sobą zarówno w trasę, jako lunch do pracy i podasz na przyjęciu. Świetnie sprawdzi się również jako śniadanie czy kolacja. Przepis przygotował Adam Borowicz. Do jego przygotowania przyda Ci się wygodny garnek.
Co jest potrzebne na bowla z łososiem i warzywami?
- ryż do sushi
- 100 g wędzonego łososia
- awokado
- ogórek zielony
- kiełki pszenicy
- papryka słodka, chilli
- pomidory koktajlowe
- sałata zielona
- mango
- 50 ml sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- czerwona cebula
- rzodkiewka
- Bowl z łososiem i warzywami
Jak zrobić bowla z łososiem i warzywami?
Ryż ugotuj do miękkości, a następnie zaczekaj, aż nieco wystygnie. Wymieszaj go z 50 ml sosu sojowego, łyżką octu ryżowego, oliwą, solą i pieprzem (do mieszania polecamy akcesoria Gerlach NATUR).
W miseczkach ułóż sałatę i skrop ją oliwą oraz octem. Obok nich połóż pokrojonego łososia oraz ryż. Całość przykryj częścią sałaty. Pozostałe składniki ułóż na wierzchu i skrop wszystko sosem sojowym oraz octem ryżowym. Dopraw mielonym pieprzem. Smacznego!
Gdzie kupić sos sojowy?
Sos sojowy jeszcze do niedawna był dostępny w specjalistycznych sklepach. Od kilku lat jest jednak dość powszechnym produktem, który znajdziesz w większości sklepów spożywczych. Zazwyczaj pakowany jest w szklane buteleczki i ma ciemny kolor. W trakcie zakupów zwróć uwagę na jego skład – powinien być jak najkrótszy!
Jakie mango – świeże czy z puszki?
Najlepszym rozwiązaniem będzie świeże, dojrzałe mango. Jeśli jednak masz pod ręką mango w puszce albo mango mrożone również możesz je wykorzystać. Jego konsystencja może być jednak wówczas nieco inna.
Jak podać bowla?
Bowla możesz podać na dużym, głębokim talerzu albo w salaterce. Doskonale sprawdzi się do tego porcelana. Jeśli jednak chcesz zabrać danie w trasę, zapakuj je do pojemnika typu „to go”. Pamiętaj, aby w takiej sytuacji rozdzielić sos i dodać go do dania chwilę przed rozpoczęciem jedzenia.
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.