Silikonowa forma do pieczenia keksówka 24cm SMART
Delfinacka ziemniaczana zapiekanka to pyszne wegetariańskie danie, któremu smak nadaje wyjątkowy, francuski ser. To w gruncie rzeczy kilka składników, które połączone ze sobą tworzą prawdziwą feerię smaków. Warto więc przygotować je na obiad, aby sprawdzić ciekawe sposoby na przygotowanie ziemniaków. Możesz przygotować ją w foremce do pieczenia, np. w keksówce.
Co jest potrzebne na delfinacką ziemniaczaną zapiekankę?
- 1 ząbek czosnku
- 1 kg ziemniaków
- 150 ml śmietany o rzadkiej konsystencji
- Sól i pieprz wg. uznania
- 200 g startego sera Comté
- 100 g masła
Składniki na danie dla 5 osób.
Jak przygotować delfinacką ziemniaczaną zapiekankę?
Piekarnik rozgrzej do 200℃. Czosnek przeciśnij przez wyciskarkę, a następnie natrzyj nim brzegi formy ceramicznej do zapiekania. Dno oraz boki natłuść masłem.
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Połowę wyłóż na dnie naczynia. Posyp startym serem solą i pieprzem (użyj ¾ składników). Masło pokrój w niewielką kostkę i również posyp nim danie. Na wierzchu rozłóż ziemniaki. Posyp pozostałym serem i masłem. Posól i popieprz według uznania.
Do formy wlej śmietanę, robiąc to przy ściankach naczynia. Zapiekaj przez ok. 35 minut, aż całość zmięknie, a ziemniaki się zarumienią. Możesz podawać z drobiem i innym pieczonym mięsem. Zaprezentuj potrawę na stole w naczyniu do zapiekania, ale nie zapomnij o eleganckiej zastawie stołowej, np. skomponuj wyjątkowy zestaw talerzy oraz sztućców RETRO. Smacznego!
Jakie inne rodzaje sera można użyć do przygotowania delfinackiej zapiekanki ziemniaczanej zamiast sera Comté?
Jeśli nie masz dostępu do sera Comté, możesz użyć innych twardych, dojrzewających serów, które również nadadzą zapiekance wyrazisty smak. Doskonałymi zamiennikami są Gruyère, Emmental lub cheddar. Każdy z tych serów topi się dobrze i dodaje kremowej konsystencji oraz bogatego smaku potrawie. Możesz również eksperymentować z mieszanką różnych serów, aby stworzyć unikalną wersję zapiekanki.
Jakie przyprawy i zioła można dodać do zapiekanki, aby wzbogacić jej smak?
Aby wzbogacić smak delfinackiej zapiekanki ziemniaczanej, można dodać różnorodne przyprawy i zioła. Świetnie sprawdzą się świeży tymianek, rozmaryn, szałwia lub natka pietruszki. Można również dodać szczyptę gałki muszkatołowej, która podkreśli kremowy smak śmietany i sera. Czosnek, oprócz natarcia formy, można również dodać do masy ziemniaczanej, aby nadać jej bardziej intensywny aromat. Pieprz cayenne lub papryka wędzona mogą dodać delikatnej pikantności.
Jakie inne tradycyjne dania z ziemniaków są popularne w regionie Dauphiné?
W regionie Dauphiné, oprócz Pommes dauphine, popularne są także inne tradycyjne dania z ziemniaków. Jednym z nich jest Gratin dauphinois, znana również jako zapiekanka dauphinoise, która jest przygotowywana z cienko pokrojonych ziemniaków, śmietany, mleka i często sera, zapiekana na złocisty kolor. Innym regionalnym specjałem jest Truffade, danie z regionu Auvergne, sąsiadującego z Dauphiné, które składa się z ziemniaków smażonych z serem Cantal i czosnkiem. Oba dania są przykładem francuskiej kuchni wiejskiej, która wykorzystuje lokalne produkty i proste techniki gotowania, aby stworzyć wyrafinowane smaki.