Zestaw noży w bloku czarnym MODERN
Jaka tarta na Wielkanoc będzie najlepsza: w wytrawnej czy w słodkiej formie? Dowiedz się, co możesz przygotować na świąteczny stół. Ten wypiek na bazie kruchego ciasta przygotujesz, używając formy do pieczenia w odpowiednim kształcie.
Czy tarta na Wielkanoc to dobry pomysł?
Nie da się ukryć: tarta nie jest typowym daniem na Wielkanoc, a przynajmniej nie w Polsce. Jednak coraz częściej pojawia się na świątecznym stole w wytrawnej lub w słodkiej wersji. Nie ma się czemu dziwić! To danie nie tylko prezentuje się dobrze, ale również sprawia wrażenie nowoczesnego i w łatwy sposób można je zaserwować tak, aby wyglądało efektownie. Często tarty wytrawne można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, dobrze się przechowują, a odpowiednio dobierając składniki możesz stworzyć danie odpowiednie na śniadanie, obiad, czy kolację.
Tarta daje więc naprawdę wiele możliwości, a do jej przygotowania często nie są potrzebne nadmiarowe garnki czy inne naczynia kuchenne. Tak naprawdę tego typu ciasto można przygotować, sięgając po dowolną foremkę, jednak tradycyjnie przygotowuje się ją w tych o charakterystycznym kształcie okręgu z drobnymi „szpikulcami”. Sięgnij po formy lub naczynia żaroodporne, które pozwolą Ci uzyskać ten efekt.
Jak przygotować bazę do wielkanocnej tarty?
Niezależnie od tego, czy przygotowujesz tartę na słodko czy na słono, baza do niej będzie bardzo podobna. Dlatego że tradycyjnie przygotowuje się je na kruchym cieście. Jedyna różnica przy przygotowaniu polega na dodaniu lub nie słodzidła. Wystarczy, że połączysz ok. 200 g mąki pszennej z 120 g zimnego masła, 1 żółtkiem, szczyptą soli i łyżką zimnej wody oraz ewentualnie dodasz ok. 30 g cukru pudru. Całość należy zagnieść na jednolitą masę i na co najmniej godzinę schować do lodówki. Do takiego zadania przydadzą Ci się ostre noże kuchenne, dlatego że zimne masło warto siekać, jednocześnie łącząc składniki.
Po schłodzeniu ciastem należy wypełnić foremkę. Co ciekawe, w tym celu możesz sięgnąć nawet po nadające się do użytkowania w piekarniku patelnie. Tartę często wypieka się przed dodaniem składników (częściowo lub całkowicie), choć ten element warto sprawdzić w konkretnym przepisie.
Tarta na Wielkanoc na słodko – jak ją wypełnić?
Tartę na Wielkanoc w wersji słodkiej możesz podać na różne sposoby. Często wypełnia się ją pysznym, waniliowym budyniem z dodatkiem różnorodnych owoców, np. truskawek czy malin. Możesz też nałożyć na nią masę kajmakową, ubity krem na bazie mascarpone, czy stworzyć krem jak do ciasta marchewkowego na bazie serka kanapkowego. Jego słoność dobrze komponuje się ze słodkimi dodatkami.
Tartę możesz ozdobić czekoladowymi jajeczkami, orzechami, czy bakaliami. Tak naprawdę połączeń smaku jest bardzo wiele i to, jak je połączysz, zależy wyłącznie od Ciebie. Do przygotowania kremów przydadzą Ci się takie akcesoria kuchenne, jak trzepaczka czy szpatułka.
Sprawdź nasz przepis na tartę z malinami TUTAJ lub też przygotuj mazurek/tartę na kremie z adwokatem według przepisu Adama Borowicza, który znajdziesz TUTAJ.
Tarta na Wielkanoc na wytrawnie – nasze pomysły
Do podania tarty na wytrawnie warto przygotować wypełnienie, które będzie sycące, ale będzie się dobrze zapiekać. Możesz je przygotować np. z dodatkiem jogurtu naturalnego. Dobra tarta na Wielkanoc może zawierać ugotowane na twardo jajka, szynkę, starty żółty ser i szczypiorek. Możesz też stworzyć taką na bazie cebuli, czy pomidorów. Niektórzy lubią też dodawać na wierzch tarty pokrojoną kiełbasę – na Wielkanoc możesz użyć tej białej. Przepisy traktuj jako bazę, do której możesz dodawać swoje składniki.
Sprawdź na przykład nasz przepis na tartę z bakłażanem i kozim serem TUTAJ, lub też pomysł na tartę ze szparagami, który znajdziesz TUTAJ.
Tarta na Wielkanoc to wiele możliwości
Pomysłów na pyszne tarty, zarówno w formie deserowej, jak i wytrawnej nie brakuje. Przygotuj więc danie, na stół wyłóż sztućce oraz pozostałą część zastawy i ciesz się pysznym posiłkiem razem z najbliższymi. Pamiętaj, że nie wszystkie dania na wielkanocnym stole muszą być tradycyjne, a tarta doskonale przełamie wiele typowo polskich smaków.