Wołowina z sosem ostrygowym to smaczny pomysł na szybki i pełnowartościowy obiad w azjatyckim stylu. Do przygotowania dania przyda Ci się wok. Przepis został stworzony we współpracy z Pracownią Smaku.
Co jest potrzebne na wołowinę z sosem ostrygowym?
- 400 g polędwicy lub rostbefu wołowego
- 1 kapusta pak choy
- Groszek cukrowy 150 g
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g makaronu ryżowego (4 lub 5 mm grubości)
- 80 g owoców nerkowca
- Cebula dymka 1 pęczek
- Mały pęczek mięty
- Mały pęczek kolendry
- 1 limonka
- 1 czerwona papryczka chili
Marynata do wołowiny
- 80 ml sosu ostrygowego
- 80 ml sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 80 ml oleju ryżowego
- 1 szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 80 ml wody
- 1 papryczka chili – drobno posiekana
- 1 łodyga trawy cytrynowej – obrana i drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku – drobno posiekane
Jak zrobić wołowinę z sosem ostrygowym?
Wszystkie składniki marynaty dokładnie połącz ze sobą w misce. Pokrój mięso w drobne kawałki i dodaje je do marynaty. Przykryj całość i odstaw na 3 godziny do lodówki, a potem na całą noc. Godzinę przed gotowaniem wyciągnij ją z lodówki. Orzechy nerkowca praż na suchej patelni aż się zarumienią i przesyp je do moździerza i po ostygnięciu rozgniataj na drobne kawałki.
Imbir pokrój w bardzo drobną kostkę, kapustę posiekaj drobno, a groszek krój na pół. Cebulę posiekaj w piórka. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Drobno posiekaj miętę, kolendrę i dymkę.
Ugotuj makaron, odcedź go i przełóż do miski. Przygotuj wok i wszystkie składniki. Wlej do naczynia 2 łyżki oleju ryżowego i rozgrzej je. Dodawaj kolejno: imbir, chili, białą część kapusty oraz cebulę, a także 2 łyżki sosu. Smaż na dużej mocy kuchenki przez ok. 30 sekund. Dodaj wołowinę i smaż kolejną minutę. Dodaj czosnek oraz groszek. Smaż ponownie przez pół minuty.
Następnie dodaj 2 łyżki sosu i dodaj wcześniej ugotowany makaron oraz garść orzechów, zieloną część kapusty i dokładnie wymieszaj. Wyłącz grzanie kuchenki, dodaj połowę ziół i wymieszaj. Nakładaj danie na talerze. Posypuj je pozostałą częścią ziół oraz orzechami, na koniec skrapiając sokiem z limonki. Możesz też posypać je posiekaną chili. Smacznego!
Skąd wywodzi się wołowina z sosem ostrygowym?
Dania tego typu wywodzą się z południowej kuchni chińskiej. To tam używa się sosu ostrygowego w daniach wykonywanych techniką stir-fry. Jest to jednak pewna wariacja na temat tradycyjnego dania.
Co wyróżnia kapustę pak choy?
Kapusta pak choy to nic innego, jak kapusta właściwa chińska, czyli podgatunek uprawiany właśnie w Azji. Ma ciemnozielone liście i białe, chrupiące łodygi. Kształtem przypomina trochę mniejszą wersję boćwiny. Charakteryzuje ją lekko słodki smak z subtelną, gorzkawą nutą obecną w liściach. Jest niskokaloryczna, ale bogata w witaminę C i K, a także w beta-karoten, kwas foliowy, wapń, potas i magnez. Nadaje się do smażenia, gotowania na parze, blanszowania i duszenia.
Gdzie kupić sos ostrygowy?
Klasyczny sos ostrygowy nie jest łatwo dostępny w Polsce, chociaż coraz łatwiej da się go znaleźć stacjonarnie. Sprawdzaj przede wszystkim w dużych sklepach spożywczych, a także w specjalistycznych, skupiających się na kuchni orientalnej. Jeśli nie uda Ci się go znaleźć w ten sposób, możesz zamówić go przez sklep internetowy.
Kupując taki sos, zwróć uwagę na jego skład. Powinien zawierać jak najmniejszą liczbę dodatków. W składzie najważniejszy jest ekstrakt z ostryg, cukier, woda, sól i zagęstnik (np. skrobia kukurydziana).
We współpracy z:

Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Marcin Morek
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach