Składniki (na 1 litr musu jabłkowego):
- 2 kg dowolnych jabłek
- ⅓ szklanki wody
- Połówka cytryny
- Ksylitol
Jak zrobić mus jabłkowy?
Jabłka umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz za pomocą papierowego ręcznika. Następnie obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
Pokrojone jabłka umieść w większym garnku np. z linii MODEL. Wyciśnij sok z cytryny i wlej go wraz z wodą do naczynia z jabłkami. Całość gotuj, jednocześnie często mieszając.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
Gdy owoce się zagotują, zmniejsz moc palnika. Gotuj na średnim ogniu do momentu, aż jabłka będą miękkie, a woda odparuje. Czas gotowania może być różny, w zależności od rodzaju jabłek.
Jeśli wybierzesz twarde jabłka, warto przykryć je podczas gotowania. Przy miękkich nie będzie to konieczne.
Na koniec zblenduj ugotowane jabłka, dodaj ksylitol do smaku i wymieszaj (do mieszania polecamy akcesoria z linii NATUR).
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Tak przygotowany mus jabłkowy przełóż do słoików i odłóż na bok do wystygnięcia.
Jeśli chcesz cieszyć się dłużej przetworami, warto zawekować słoiki.