0

Mus jabłkowy

Składniki (na 1 litr musu jabłkowego):

  • 2 kg dowolnych jabłek
  • ⅓ szklanki wody
  • Połówka cytryny
  • Ksylitol

Jak zrobić mus jabłkowy?

Jabłka umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz za pomocą papierowego ręcznika. Następnie obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki.

Pokrojone jabłka umieść w większym garnku np. z linii MODEL. Wyciśnij sok z cytryny i wlej go wraz z wodą do naczynia z jabłkami. Całość gotuj, jednocześnie często mieszając.

Jak zrobić mus jabłkowy? – Zestaw garnków 10 el. MODEL

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
 

Gdy owoce się zagotują, zmniejsz moc palnika. Gotuj na średnim ogniu do momentu, aż jabłka będą miękkie, a woda odparuje. Czas gotowania może być różny, w zależności od rodzaju jabłek.

Jeśli wybierzesz twarde jabłka, warto przykryć je podczas gotowania. Przy miękkich nie będzie to konieczne. 

Na koniec zblenduj ugotowane jabłka, dodaj ksylitol do smaku i wymieszaj (do mieszania polecamy akcesoria z linii NATUR).

Jak zrobić mus jabłkowy? – Zestaw akcesoriów NATUR

Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
 

Tak przygotowany mus jabłkowy przełóż do słoików i odłóż na bok do wystygnięcia.

Jeśli chcesz cieszyć się dłużej przetworami, warto zawekować słoiki.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności