Składniki (na 1 litr musu jabłkowego):
- 2 kg dowolnych jabłek
- ⅓ szklanki wody
- Połówka cytryny
- Ksylitol
Przygotowanie:
Jabłka myjemy pod zimną wodą, dokładnie osuszamy ściereczką, obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w ósemki.
Pokrojone jabłka wkładamy do garnka, wyciskamy sok z cytryny, który wlewamy wraz z wodą do naczynia. Całość gotujemy, często mieszając.
Po zagotowaniu, zmniejszamy moc palnika z dużego na średni i gotujemy, aż jabłka staną się miękkie (w zależności jakie wybierzemy jabłka, czas gotowania może się różnić), a woda wyparuje, od czasu do czasu mieszamy.
Jeśli gotujemy twarde jabłka, gotujmy je pod przykryciem, jeśli zaś gotujemy miękkie owoce, przykrywanie nie będzie potrzebne.
Ugotowane jabłka miksujemy blenderem i dodajemy ksylitol do smaku.
Mus jabłkowy przekładamy do słoiczków i odkładamy na bok do ostygnięcia.
Jeśli chcemy przygotować mus jabłkowy jako przetwory na zimę, wekujemy słoiki.
Wskazówka:
Do mieszania musu jabłkowego polecamy drewnianą łyżkę NATUR.