Mus jabłkowy

Mus jabłkowy

Składniki (na 1 litr musu jabłkowego):

  • 2 kg dowolnych jabłek
  • ⅓ szklanki wody
  • Połówka cytryny
  • Ksylitol

Przygotowanie:

Jabłka myjemy pod zimną wodą, dokładnie osuszamy ściereczką, obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w ósemki.

Pokrojone jabłka wkładamy do garnka, wyciskamy sok z cytryny, który wlewamy wraz z wodą do naczynia. Całość gotujemy, często mieszając.

Po zagotowaniu, zmniejszamy moc palnika z dużego na średni i gotujemy, aż jabłka staną się miękkie (w zależności jakie wybierzemy jabłka, czas gotowania może się różnić), a woda wyparuje, od czasu do czasu mieszamy.

Jeśli gotujemy twarde jabłka, gotujmy je pod przykryciem, jeśli zaś gotujemy miękkie owoce, przykrywanie nie będzie potrzebne.

Ugotowane jabłka miksujemy blenderem i dodajemy ksylitol do smaku.

Mus jabłkowy przekładamy do słoiczków i odkładamy na bok do ostygnięcia.

Jeśli chcemy przygotować mus jabłkowy jako przetwory na zimę, wekujemy słoiki.

Wskazówka:

Do mieszania musu jabłkowego polecamy drewnianą łyżkę NATUR.

Drewniana łyżka Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności