Kategorie

Filtruj

Cena:
59
598
Producenci:
Garnki:
Stan:

Dowiedz się więcej o GERLACH PREMIUM CLUB

Sprawdź dlaczego warto
Wyświetlono produktów: 49 / 49 Produktów: 49 / 49

Dowiedz się więcej o GERLACH PREMIUM CLUB

Sprawdź dlaczego warto

Patelnie do frittaty

Patelnie do frittaty – domowe śniadanie prosto z Włoch

Śniadanie przygotowane na bazie jajek to standard w wielu domach. Nie trzeba jednak ograniczać się do jajecznicy, jajka sadzonego, gotowanego czy szakszuki. Znakomitym, bardzo oryginalnym, a zarazem przywodzącym wspomnienia ze słonecznej Italii rozwiązaniem może być pyszna, włoska frittata. Wszystko, czego potrzeba do jej stworzenia, to kilka podstawowych składników oraz odpowiednia patelnia do frittaty. Można ją kupić także w naszym internetowym sklepie Gerlach.

Patelnia do frittaty – czym powinna się cechować?

Frittata to danie pochodzące z kuchni włoskiej na bazie jaj, które na Półwyspie Apenińskim często pełni funkcję smacznego, pożywnego śniadania. Samo słowo frittata w języku włoskim oznacza mniej więcej tyle co „smażona” i dobrze opisuje samą potrawę. Energicznie wymieszane jajka z dodatkami takimi jak sery, warzywa czy mięsa należy po prostu usmażyć na patelni do momentu osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.

Samo przygo...

Patelnie do frittaty – domowe śniadanie prosto z Włoch

Śniadanie przygotowane na bazie jajek to standard w wielu domach. Nie trzeba jednak ograniczać się do jajecznicy, jajka sadzonego, gotowanego czy szakszuki. Znakomitym, bardzo oryginalnym, a zarazem przywodzącym wspomnienia ze słonecznej Italii rozwiązaniem może być pyszna, włoska frittata. Wszystko, czego potrzeba do jej stworzenia, to kilka podstawowych składników oraz odpowiednia patelnia do frittaty. Można ją kupić także w naszym internetowym sklepie Gerlach.

Patelnia do frittaty – czym powinna się cechować?

Frittata to danie pochodzące z kuchni włoskiej na bazie jaj, które na Półwyspie Apenińskim często pełni funkcję smacznego, pożywnego śniadania. Samo słowo frittata w języku włoskim oznacza mniej więcej tyle co „smażona” i dobrze opisuje samą potrawę. Energicznie wymieszane jajka z dodatkami takimi jak sery, warzywa czy mięsa należy po prostu usmażyć na patelni do momentu osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.

Samo przygotowanie frittaty jest zadaniem prostym pod warunkiem, że ma się do dyspozycji odpowiednią patelnię. Kluczem jest właściwy rozmiar – składniki rozlane na patelni powinny stworzyć cienką warstwę, więc patelnia powinna mieć ponad 20 cm średnicy. Odpowiednie będą na przykład patelnie z linii GRANITEX o średnicy 24 lub 28 cm. Naczynie powinno mieć też kilkucentymetrowy brzeg, czyli wyższy niż choćby patelnie do naleśników.

Patelnie Gerlach do frittaty – funkcjonalność i uniwersalność

Mówiąc o tym, co jest istotne w kontekście patelni do frittaty, musimy wspomnieć o odpowiedniej powierzchni dna. Danie powinno się łatwo zdejmować z patelni jednym ruchem w całości – w przeciwieństwie do omletu nie składa się jej na pół. Dlatego podczas przyrządzania frittaty znakomicie sprawdzają się patelnie Gerlach, które są wyposażone w dno pokryte powłoką ceramiczną. Dzięki jej zastosowaniu frittata nie przywiera i pozwala unikać przypalania dania. Odpowiednia konstrukcja zapewnia zaś równomierne rozprowadzanie ciepła, a co za tym idzie, zapewnia komfortowe smażenie.

Warto też zaznaczyć, że większość naszych patelni można stosować na wszystkich typach kuchenek: gazowej, elektrycznej, indukcyjnej i ceramicznej.

Patelnia do frittaty Gerlach – wyjątkowa estetyka

Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że o jakości patelni świadczy przede wszystkim jej funkcjonalność. Jednak w firmie Gerlach dbamy także o wyjątkową estetykę! Nasze patelnie cechują się eleganckim designem, w zależności od konkretnej linii produktowej bardziej tradycyjnym lub nowoczesnym. Dzięki temu będą one funkcjonalnym i estetycznym elementem wyposażenia kuchni w każdym domu.