Dowiedz się więcej o GERLACH PREMIUM CLUB
Kategorie
Zestaw noży w bloku stalowym AMBIENTE + ostrzałka
Zestaw noży w bloku NATUR + deska + solniczka i młynek do pieprzu
Zestaw noży w bloku STYLE PLUS + ostrzałka
Nóż kuchenny 8" NATUR
Nóż szefa kuchni 8" NATUR
Zestaw noży w bloku NATUR
Zestaw noży w bloku GRANITEX
Komplet 3 noży Smart Color
Zestaw noży z deską magnetyczną Ambiente Magnetic
LOFT Nóż kuchenny 5" w blistrze
Zestaw noży w bloku AMBIENTE
Zestaw noży w bloku całostalowym AMBIENTE
Zestaw noży w bloku AMBIENTE BLACK
Nóż kuchenny 8" STYLE
Zestaw 3 noży STYLE
Zestaw noży w bloku FINE
Zestaw noży w bloku SMART GRANIT
Zestaw noży w bloku STYLE PLUS
Zestaw noży w bloku czarnym MODERN
Zestaw noży w bloku białym MODERN
Nóż kuchenny 5" SMART GREY
Nóż kuchenny 8" SMART GREY
Zestaw noży w bloku SMART GREY
Zestaw noży w bloku SMART BLACK
Nóż szefa kuchni 8" PRECISION
Zestaw noży w bloku Ambiente Oak
Zestaw noży w bloku COUNTRY
Zestaw noży w bloku DECO BLACK + ostrzałka 3 w 1
Zestaw noży w bloku DECO BLACK
Gerlach Fine zestaw noży w bloku + ostrzałka
Zestaw garnków PRESTIGE PLUS + zestaw sztućców FLAMES 68 szt. + kpl. noży Modern + 3x patelnie Granitex Grey + pokrywki
Zestaw garnków 10 el. FIRST + zestaw noży AMBIENTE
Zestaw noży w bloku LOFT
COUNTRY Nóż Szefa 8" w blistrze
Dowiedz się więcej o GERLACH PREMIUM CLUB
Noże do trybowania
Noże do trybowania – niezbędne narzędzie w profesjonalnej kuchni
Trybowanie, czyli oddzielanie od surowego mięsa jego niejadalnych elementów, takich jak włókna, kości czy skóra, zazwyczaj kojarzy nam się z profesjonalnymi pracami rzeźnickimi. Jednak nierzadko tę wstępną obróbkę mięsa przeprowadza się także w domu – na przykład przygotowując kurczaka lub ryby. W takich okolicznościach pod ręką warto mieć specjalny nóż do trybowania. Profesjonalne modele można kupić w sklepie internetowym Gerlach.
Wybór noża do trybowania mięsa – klucz do precyzyjnego przygotowania
Choć trybowanie faktycznie wymaga od osoby przygotowującej mięso pewnych umiejętności, wcale nie musi być trudnym zadaniem. Kluczem do sukcesu jest w tym przypadku odpowiednie narzędzie – trzeba bowiem wiedzieć, że nie wszystkie noże kuchenne sprawdzą się w tej pracy równie dobrze.
Nóż do trybowania mięsa powinien mieć przede wszystkim ostrze o odpowiedniej długości. Zazwyczaj stosuje się noże z klingą o długości kilkunastu...
Noże do trybowania – niezbędne narzędzie w profesjonalnej kuchni
Trybowanie, czyli oddzielanie od surowego mięsa jego niejadalnych elementów, takich jak włókna, kości czy skóra, zazwyczaj kojarzy nam się z profesjonalnymi pracami rzeźnickimi. Jednak nierzadko tę wstępną obróbkę mięsa przeprowadza się także w domu – na przykład przygotowując kurczaka lub ryby. W takich okolicznościach pod ręką warto mieć specjalny nóż do trybowania. Profesjonalne modele można kupić w sklepie internetowym Gerlach.
Wybór noża do trybowania mięsa – klucz do precyzyjnego przygotowania
Choć trybowanie faktycznie wymaga od osoby przygotowującej mięso pewnych umiejętności, wcale nie musi być trudnym zadaniem. Kluczem do sukcesu jest w tym przypadku odpowiednie narzędzie – trzeba bowiem wiedzieć, że nie wszystkie noże kuchenne sprawdzą się w tej pracy równie dobrze.
Nóż do trybowania mięsa powinien mieć przede wszystkim ostrze o odpowiedniej długości. Zazwyczaj stosuje się noże z klingą o długości kilkunastu centymetrów: na przykład 14 lub 16. W zależności od preferencji użytkownika nóż do trybowania mięsa może mieć ostrze kątowe, zakrzywione lub proste. Musi ono być odpowiednio ostre i cienkie, by sprawnie radziło sobie z wycinaniem skóry, włókien czy kości.
Charakterystyka i zastosowanie noży do trybowania
Cechy, jakie powinien posiadać idealny nóż do trybowania, w dużej mierze zależy od preferencji użytkownika. Niektórzy lepiej radzą sobie pracując z ostrzami zakrzywionymi, a inni z prostymi. Kluczowe jest wybranie takiego modelu, który dobrze będzie sobie radził z każdym mięsem: drobiowym, rybim oraz innym, na przykład wieprzowiną czy wołowiną.
Warto też zwrócić uwagę na rękojeść. Trybowanie wymaga krojenia i cięcia mięsa pod różnym kątem, dlatego dobrze jest postawić na nóż z wyprofilowanym uchwytem. Taki model zapewni komfort i bezpieczeństwo pracy.
Noże do trybowania – funkcjonalność i estetyka, która się liczy
Jako noże do trybowania najlepiej sprawdzają się noże z ostrzami, których ostrza są wykonane ze stali nierdzewnej. Materiał ten sam w sobie jest wytrzymały i odporny na zarysowania. Jakość ostrza może dodatkowo podnieść obecność w składzie stali takich dodatków jak chrom, molibden czy wanad – dzięki nim klinga może być ostrzejsza, bardziej wytrzymała i odporniejsza na korozję.
Oczywiście noże do trybowania Gerlach to nie tylko funkcjonalność. Najwyższa jakość oferowanych przez nas produktów przejawia się także w ich wyglądzie. W tej kategorii można znaleźć zarówno eleganckie noże tradycyjne, drewniane w stylu retro czy rustykalne, jak i modele bardziej nowoczesne. Minimalistycznym, oryginalnym designem cechują się między innymi noże z linii AMBIENTE, PRESTIGE, GRANITEX czy LOFT.
Nóż do trybowania – dla kucharza-amatora i profesjonalisty
Oferujemy funkcjonalne bloki noży kuchennych, w których można znaleźć różne modele, takie jak nóż do krojenia pieczywa, nóż szefa kuchni czy uniwersalne noże kuchenne w różnych rozmiarach. Ze względu na wyjątkowy design i jakość wykonania idealnie nadają się one zarówno dla kucharzy-amatorów, jak i profesjonalnych szefów kuchni.
Noże do trybowania Gerlach - najczęściej zadawane pytania
Noże do trybowania – jakie cechy powinien posiadać idealny nóż do trybowania mięsa?
Idealny nóż do trybowania mięsa może mieć ostrze proste, zakrzywione lub kątowe w zależności od preferencji użytkownika. Klinga powinna jednak być wytrzymała i ostra i mieć długość kilkunastu centymetrów.
Nóż do trybowania – czy jest odpowiedni dla wszystkich rodzajów mięsa?
Tak. Dobrej jakości, specjalistyczny nóż do trybowania to taki model, który równie dobrze co z mięsem drobiowym czy rybą, radzi sobie z wołowiną czy wieprzowiną.
Noże do trybowania – jakie techniki krojenia są zalecane?
Istnieją różne techniki trybowania mięsa, a dobór odpowiedniej zależy przede wszystkim od preferencji smakowych kucharza i jego bliskich. Przykładowo, w kuchni amerykańskiej przy przyrządzaniu mostku wołowego (brisket) usuwa się nadmiar tłuszczu lub ścięgien z mięsa, dzięki czemu marynata lepiej wnika w mięso. Tak samo kości są usuwane w mięsie drobiowym w kuchni indyjskiej, by marynata lub sos lepiej wchłaniała się w mięso. Technika trybowania wpływa na teksturę potrawy, jej smak oraz łatwość jedzenia.
Nóż do trybowania – jak dbać o ostrze, aby zachować jego skuteczność?
Przede wszystkim trzeba pamiętać, by nóż stosować zgodnie z jego przeznaczeniem i regularnie ostrzyć przy pomocy ostrzałki. Nie jest zalecane mycie noży w zmywarce, ponieważ odziaływanie środków chemicznych, wysokiej temperatury i wysokiego ciśnienia może trwale uszkodzić ostrze i rękojeść noża.
Noże do trybowania – czy mogą być używane przez amatorów, czy są przeznaczone tylko dla profesjonalistów?
Jak najbardziej. Wszystkie noże do trybowania mięsa Gerlach mogą być stosowane zarówno przez profesjonalnych szefów kuchni, jak i kucharzy-amatorów. Przechowywanie noży w solidnych blokach zapobiega przypadkowemu skaleczeniu, a zastosowanie wyprofilowanej rękojeści zwiększa bezpieczeństwo podczas użytkowania. Zalecana jest jednak ostrożność. Produkty z tej kategorii doskonale sprawdzą się jako noże kuchenne na prezent.