0

Przepis babci na gruszki w winie

Składniki:

  • 1 kg twardych gruszek
  • 500 g cukru
  • 1/2 l wytrawnego, czerwonego wina
  • 1 i 1/2 szklanki octu winnego
  • 1 cytryna
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżeczki kardamonu

Jak przygotować gruszki w winie?

Umyj gruszki pod bieżącą wodą, osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie przekrój je na pół i usuń gniazda nasienne ze środka.

Gruszki włóż do większego garnka np. z zestawu MODEL i zalej je wodą (owoce powinny być zakryte). Dodaj do nich świeżo wyciskany sok z cytryny, ocet, wino, cukier wanilinowy, cukier biały oraz przyprawy.

Przepis babci na gruszki w winie – Zestaw garnków 10 el. MODEL

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
 

Gotuj wszystko na małym ogniu przez 40 minut.

Gdy owoce zmiękną, przełóż je do czystych, wyparzonych słoików. Syrop, który powstał w garnku, gotuj przez kolejne 15 minut, aż zgęstnieje i przelej do słoiczków z gruszkami.

Słoiki mocno zakręć i odstaw w zacienione miejsce.

Po ok. miesiącu gruszki w winie są gotowe do spożycia.

 

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności