Składniki:
- 1 kg twardych gruszek
- 500 g cukru
- 1/2 l wytrawnego, czerwonego wina
- 1 i 1/2 szklanki octu winnego
- 1 cytryna
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżeczki kardamonu
Przygotowanie:
Myjemy gruszki pod bieżącą wodą, wycieramy ręcznikiem, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdka ze środka.
Wkładamy gruszki do garnka z wodą, tak aby woda zakrywała owoce. Dodajemy wyciśnięty z cytryny sok, ocet, wino, cukier waniliowy, cukier i przyprawy.
Gotujemy całość na małym ogniu przez 40 minut.
Gdy owoce staną się miękkie, możemy przełożyć je do czystych i wyparzonych słoiczków. Syrop, który pozostał w garnku gotujemy przez kolejne 15 minut, aż zgęstnieje i przelewamy go do słoiczków z gruszkami.
Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy w zaciemnione miejsce.
Po miesiącu gruszki w syropie są gotowe do spożycia.
Wskazówka:
Do przygotowania gruszek w syropie polecamy nóż kuchenny 8’ Modern.