Przepis babci na gruszki w winie

Przepis babci na gruszki w winie

Składniki:

  • 1 kg twardych gruszek
  • 500 g cukru
  • 1/2 l wytrawnego, czerwonego wina
  • 1 i 1/2 szklanki octu winnego
  • 1 cytryna
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżeczki kardamonu

Przygotowanie:

Myjemy gruszki pod bieżącą wodą, wycieramy ręcznikiem, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdka ze środka.

Wkładamy gruszki do garnka z wodą, tak aby woda zakrywała owoce. Dodajemy wyciśnięty z cytryny sok, ocet, wino, cukier waniliowy, cukier i przyprawy.

Gotujemy całość na małym ogniu przez 40 minut.

Gdy owoce staną się miękkie, możemy przełożyć je do czystych i wyparzonych słoiczków. Syrop, który pozostał w garnku gotujemy przez kolejne 15 minut, aż zgęstnieje i przelewamy go do słoiczków z gruszkami.

Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy w zaciemnione miejsce.

Po miesiącu gruszki w syropie są gotowe do spożycia.

Wskazówka:

Do przygotowania gruszek w syropie polecamy nóż kuchenny 8’ Modern.

Zestaw noży kuchennych Modern


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności