0

Przepis na aksamitne ciasto dyniowe

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 400 g purée z dyni
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 g białego cukru
  • 4 jajka
  • 240 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu mielonego
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 ½ ekstraktu wanilii

Na krem:

  • 220 g serka kremowego
  • 115 g masła
  • 360 g cukru pudru
  • szczypta soli

Przepis na aksamitne ciasto dyniowe

Jak przygotować purée dyniowe do ciasta?

Kilogramową dynię pokrój, usuń z niej gniazdo nasienne i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180℃. Zapiekaj w nim dynię przez ok. 25 minut, do miękkości. Gdy wystygnie, obierz ze skórki i zblenduj na gładkie purée bądź przeciśnij przez praskę.

Jak przygotować ciasto dyniowe?

Przygotuj dwie miski. W pierwszej wymieszaj suche produkty: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i przyprawę piernikową.

W drugiej wymieszaj olej, jajka, brązowy i biały cukier, a także purée z dyni i ekstrakt z wanilii. Mieszaj aż do połączenia się składników. Następnie przelej masę do suchych składników i miksuj dalej, aż do całkowitego połączenia się składników. 

Gotową masę przelej do kwadratowej formy silikonowej SMART i piecz przez 30-35 minut w temperaturze 180℃.

Przepis na aksamitne ciasto dyniowe

Jak przygotować krem do ciasta dyniowego?

W misce utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem i solą na puch. Dodawaj do niego małe porcje serka, wciąż ucierając, aż do połączenia się składników.

Przepis na aksamitne ciasto dyniowe

Gdy ciasto wystygnie, obłóż je kremem, a następnie wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Smacznego!

Przepis na aksamitne ciasto dyniowe

 

Autor Przepisu:
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.
Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności