0

Przepis na baskijski mus czekoladowy (Mousse au chocolat basque)

Baskijski mus czekoladowy jest pysznym, ale zarazem bardzo prostym w przygotowaniu deserem. Jego głęboki czekoladowy smak, połączony z lekką konsystencją sprawia, że po prostu chce się po niego sięgać. Stwórz go z wysokiej jakości czekolady, najlepiej zawierającej ok. 40-60% miazgi kakaowej.

Składniki:

  • 200 g czekolady
  • 80 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki rumu
  • borówki wg. uznania (opcjonalnie)
  • listki świeżej mięty wg. uznania (opcjonanie)

Jak przygotować baskijski mus czekoladowy?

Czekoladę połam na niewielkie kawałki i połącz ją z wodą, podgrzewając na parze, w rondelku GRANITEX lub w mikrofalówce. Następnie gotuj na niewielkim ogniu do powstania gęstego kremu. Zdejmij ją z ognia i odstaw do wystudzenia, a następnie utrzyj całość z masłem.

Wlej rum. Żółtka oddziel od białek i do kremu dodaj żółtka. Białka ubij na sztywną pianę i za pomocą szpatułki NATUR zmieszaj je z czekoladową masą. Przelej do pucharków lub salaterek i zostaw na noc w lodówce. Przed podaniem udekoruj według uznania, np. miętą i borówkami. Smacznego!

 

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności