0

Przepis na chłodnik warszawski z pastą paprykową

Chłodnik warszawski z pastą paprykową to przepełniona smakami i witaminami zupa, doskonała na upalny dzień. Przepis został przygotowany przez profesjonalnego kucharza i orędownika idei zero waste, Kubę Korczaka.

Składniki:

  • 3 kromki pieczywa
  • 200 ml kefiru
  • 200 ml jogurtu typu greckiego
  • 1 pączek kopru
  • 1 ogórek
  • 30 g świeżego imbiru
  • Kilka łodyg kolendry
  • Sól i pieprz
  • Kilka łodyg buraka
  • 1 ząbek młodego czosnku
  • Połowa wędzonego węgorza
  • 1 rzodkiewka
  • 2 jaja kurze
  • 2 jaja przepiórcze

Pasta z pieczonej papryki

  • 1 czerwona papryka
  • Olej wg. uznania
  • Imbir
  • Szczypta soli
  • Jogurt do smaku

Składniki na ok. 3 porcje.

 

Jak przygotować pastę paprykową?

Aby przygotować pastę z papryki, upiecz ją. Skórka powinna stać się czarna. Należy ją zdjąć, wyczyścić paprykę z pestek, zblendować, dodać olej tłoczony na zimno, imbir i odrobiną jogurtu oraz soli. Przechowuj w szczelnym pojemniczku.

Jak przygotować chłodnik warszawski?

Koper posiekaj razem z łodygami. Pokrój również ogórka. Obieraczką usuń skórkę z imbiru, a następnie tym samym narzędziem potnij go na cieniutkie plasterki. Posiekaj je. Razem z ogórkiem dodaj go do miski. Wlej do nich kefir i jogurt. Posól i popieprz, używając do tego zestawu NATUR.

Obierz szparagi. Przygotuj łodygi z młodych buraczków. Można je zblanszować, ale nie jest to konieczne. Posiekaj je i dodaj do chłodnika. Czosnek przeciśnij przez wyciskacz SOLID od razu do miski z daniem.

Wyciągnij wędzonego węgorza. Odkrój jeden kawałek i odłóż na bok. Pozostałą część pozbaw ości i skóry, tworząc filet. Następnie pokrój go w kostkę. Rzodkiewkę pokrój na cienkie plasterki: powinny przepuszczać światło.

Jajka kurze i przepiórcze ugotuj na twardo. Te pierwsze pokrój na plasterki. Jaja przepiórcze przekrój ostrym nożem na pół w skorupce. Dzięki temu będą lepiej wyglądać ułożone na talerzu. Chleb pokrój na równe kromki.

Gęsty, bogaty chłodnik wyłóż na talerz. Dodaj do niego pasty paprykowej i udekoruj plasterkami rzodkiewki i pozostałymi składnikami przygotowanymi wcześniej. Smacznego!

 

Sprawdź, jak przygotować przepis!

 

Autor Przepisu:

Kuba Korczak – szef kuchni i orędownik idei zero waste. Od ponad dekady zajmuje się promowaniem najdoskonalszych polskich produktów. Organizuje i realizuje pokazy, warsztaty, mistrzostwa i inne wydarzenia kulinarne na całym świecie.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności