Czernina z kaczki to tradycyjne danie wykonywane w kuchni polskiej. Jest naprawdę smaczne, choć dziś często niedoceniane. Do jego stworzenia konieczna będzie krew z kaczki. Aby nie stężała, zapraw ją octem. Dzięki dodatkowi suszonych gruszek oraz śliwek danie ma unikatowy, słodki posmak. Pamiętaj, aby korzystać wyłącznie z produktów najwyższej jakości.
Składniki:
- krew z 1 kaczki zaprawiona octem
- podroby z jednej kaczki
- 100 g mięsa wołowego
- 200 g włoszczyzny
- 2-3 suszone gruszki
- 2-3 suszone śliwki
- 2 łyżki mąki pszennej
Jak przygotować czerninę z kaczki?
Ugotuj wywar z kaczych podrobów, mięsa wołowego, włoszczyzny oraz suszonych gruszek i śliwek. Wykorzystaj do tego garnek żeliwny 5 l NATUR IRON. Zalej składniki zimną wodą. Gotuj na niewielkim ogniu przez 2-3 godziny, nie doprowadzając do zbyt mocnego wrzenia. Woda powinna tylko lekko bulgotać. Najlepiej rób to pod przykryciem. Pokrywka garnków NATUR IRON posiada specjalne wgłębienia, które poprawiają cyrkulacje powietrza wewnątrz i sprawiają, że gotowanie jest jeszcze przyjemniejsze.
Po ugotowaniu wyjmij mięso. Krew wymieszaj z mąką pszenną. Dodaj ją do wywaru. Zupę dopraw solą, pieprzem oraz cukrem. Podawaj z makaronem do łazanek lub z grzankami na eleganckich talerzach RETRO. Smacznego!