Kaczka pieczona z jabłkami to jeden z klasycznych sposobów na przygotowanie tego wyjątkowo smacznego drobiu. Jednocześnie jest dość prosty w przygotowaniu. Najważniejsze jest to, aby dopilnować, by mięso nie wysuszyło się w piekarniku. Wyjmij je, gdy tylko stanie się idealnie miękkie!
Składniki:
- 1 cała kaczka
- 4 średniej wielkości jabłka
- 1 łyżka tłuszczu, np. masła klarowanego
- sól, cynamon i majeranek wg. uznania
- 2 ząbki czosnki
Jak przygotować kaczkę pieczoną z jabłkami?
Kaczkę oczyść i posól. Natrzyj ją majerankiem oraz zmiażdżonym i roztartym czosnkiem. Następnie jabłka umyj i obierz. 2 jabłka pokrój na połówki i oprósz cynamonem oraz majerankiem. Włóż je do wnętrza kaczki i zepnij. Nóżki kaczki przywiąż do kupra, skrzydełka ułóż na grzbiecie.
Tak ułożoną kaczkę przełóż do brytfanny NATUR IRON. Piekarnik rozgrzej do 180°C i włóż do środka mięso. Po ok. 5-6 minutach posmaruj wierzch kawałkiem masła, oliwą lub śmietaną. Zapiekaj, aż cała powierzchnia mięsa stanie się idealnie złocista. Wówczas skrop dno brytfanny wodą i zmniejsz temperaturę do 160°C. Resztę jabłek pokrój na połówki i włóż do zakwaszonej octem wody.
Wyjmij z piekarnika miękką kaczkę. Do sosu dodaj za to jabłka, osól je, posyp majerankiem i zagotuj pod przykryciem. Kaczę podziel na 4-6 porcji, do każdej dodając jabłko. Podawaj np. z ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty. Smacznego!