Krupnik zabielany z grzybami to tradycyjne danie o wyjątkowym smaku i aromacie lasu. Będzie idealny na mroźny zimowy dzień. Sprawdzi się również jako jedno ze świątecznych dań. Do jego przygotowania wykorzystaj m.in. kaszę perłową, mleko czy koperek.
Składniki:
- 100 g włoszczyzny bez kapusty
- 10 g suszonych grzybów
- 1 mały listek laurowy
- 100 g kaszy perłowej
- 20 g masła klarowanego
- 4 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki mleka
- 1 natka pietruszki
- 1 pęczek koperku
- ½ kostki rosołowej
Jak przygotować krupnik zabielany z grzybami?
Oczyść włoszczyznę i pokrój ją na mniejsze kawałeczki. Suszone i wymoczone grzyby połącz z włoszczyzną i zagotuj w średnim lub dużym garnku z zestawu SUPERIOR razem z listkiem laurowym. Trzymaj na niewielkim ogniu przez ok. 60-70 minut, aż wszystko idealnie zmięknie. Woda powinna lekko bulgotać. Nie może się mocno gotować!
Kaszę wsyp do osobnego rondelka z tego samego kompletu. Wypłukuj ją kilkukrotnie i zalej wrzącą wodą. Dodaj do niej masło klarowane i przykryj. Ugotuj do miękkości bez dodawania soli – to powinno zająć ok. 60 minut.
Przecedź stworzony wcześniej wywar i dodaj do niego ugotowaną kaszę, pokrojone warzywa oraz grzybki. Powoli dodawaj śmietanę, cały czas mieszając. Dodaj mleko i nie przestając mieszać, zagotuj zupę. Wsyp do niej posiekaną zieleninę. Smacznego!