0

Przepis na krupnik zabielany z grzybami

Krupnik zabielany z grzybami to tradycyjne danie o wyjątkowym smaku i aromacie lasu. Będzie idealny na mroźny zimowy dzień. Sprawdzi się również jako jedno ze świątecznych dań. Do jego przygotowania wykorzystaj m.in. kaszę perłową, mleko czy koperek.

Składniki:

  • 100 g włoszczyzny bez kapusty
  • 10 g suszonych grzybów
  • 1 mały listek laurowy
  • 100 g kaszy perłowej
  • 20 g masła klarowanego
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki mleka
  • 1 natka pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • ½ kostki rosołowej

Jak przygotować krupnik zabielany z grzybami?

Oczyść włoszczyznę i pokrój ją na mniejsze kawałeczki. Suszone i wymoczone grzyby połącz z włoszczyzną i zagotuj w średnim lub dużym garnku z zestawu SUPERIOR razem z listkiem laurowym. Trzymaj na niewielkim ogniu przez ok. 60-70 minut, aż wszystko idealnie zmięknie. Woda powinna lekko bulgotać. Nie może się mocno gotować!

Kaszę wsyp do osobnego rondelka z tego samego kompletu. Wypłukuj ją kilkukrotnie i zalej wrzącą wodą. Dodaj do niej masło klarowane i przykryj. Ugotuj do miękkości bez dodawania soli – to powinno zająć ok. 60 minut.

Przecedź stworzony wcześniej wywar i dodaj do niego ugotowaną kaszę, pokrojone warzywa oraz grzybki. Powoli dodawaj śmietanę, cały czas mieszając. Dodaj mleko i nie przestając mieszać, zagotuj zupę. Wsyp do niej posiekaną zieleninę. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności