Pstrąg i śledź z Bornholmu to pomysł na dwie smaczne kanapki, które po prostu musisz sprobować zrobić w wolnej chwili! Przepis jest zainspirowany daniami przygotowywanymi na duńskiej wyspie Bornholm i został przygotowany przez Adama Borowicza.
Składniki:
- 2 kromki ciemnego żytniego pieczywa
- ½ wędzonego pstrąga
- Musztarda francuska
- Kilka krążków czerwonej cebuli
- Fenkuł marynowany
- 3 marynowane śledzie
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 1 burak
- 1 jabłko
- Remulada
- Sok z cytryny
- 3 gałązki świeżego tymianki
- 1,5 łyżki sosu balsamicznego
- Sól i pieprz do smaku
Składniki dwóch da na 1 porcję.
Jak przygotować pstrąga i śledzia z Bornholmu?
Zacznij od przygotowania buraka. Zawiń go w folię aluminiową i włóż go do formy silikonowej odpornej na działanie wysokich temperatur. Następnie na ok. 30 minut włóż go do piekarnika rozgrzanego na 180°C.
Przygotuj pierwszą z dwóch kanapek. Weź kromkę ciemnego pieczywa i pokryj ją cienką warstwą remulady. Połóż na nią cały kawałek wędzonego filetu z pstrąga. Na niego dodaj jeszcze odrobinę remulady i marynowany fenkuł, a także odrobinę musztardy. Samą górę ozdób tymiankiem. Możesz dołożyć również szypułki ze świeżego fenkułu, jeśli posiadasz. Dodaj również czerwoną cebulę pokrojoną w cieniutkie krążki, która doskonale pasuje do pstrąga. Podawaj z plasterkami cytryny pokrojonym na ćwiartki.
Przejdź do przygotowywania drugiej kanapki. Buraka pokrój na talarki. Nie powinien być jeszcze zupełnie miękki. Rozgrzej garnek i dodaj do środka buraczka. Dodaj odrobinę soku z cytryny i świeży tymianek, a także sos balsamiczny. Wymieszaj całość.
W czasie, gdy będzie się przygotowywać, sięgnij po jabłko. Pokrój je na 2-3 mm plasterki.
Rozgrzej tłuszcz na patelni. Sięgnij po śledzie i wybierz niewielki nożyk. Ostrożnie, za pomocą krótkich ruchów, natnij ryby. Nacięć powinno być jak najwięcej. Przypraw ryby solą i pieprzem, a następnie wmasuj przyprawy wewnątrz, tak aby weszły w stworzone otwory. Zrób to samo z drugiej strony. Skrop ryby odrobinę cytryną, a na koniec obtocz je dokładnie w mące. Obsmaż śledzie z obydwu stron na głębokim tłuszczu.
Z garnka wyciągnij plasterek ciepłego i miękkiego buraczka. Połóż go na talerzu i nałóż na niego plasterek jabłka. Przekładaj w ten sposób plasterki. Dodaj do nich tymianek. Wyciągnij śledzie i odsącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. Połóż śledzie na wcześniej przygotowanej sałatce. Ryba powinna być sztywna.
Przypal delikatnie pomidorka koktajlowego i dodaj go do śledzi. Ozdób całość czerwoną cebulą oraz dodaj remuladę. Chleb pokrój w malutką kostkę i obsyp całość. Smacznego!
Sprawdź, jak przygotować obydwa przepisy na filmie!
Autor Przepisu:
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.
Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.