0

Przepis na pstrąga i śledzia z Borhnholmu

Pstrąg i śledź z Bornholmu to pomysł na dwie smaczne kanapki, które po prostu musisz sprobować zrobić w wolnej chwili! Przepis jest zainspirowany daniami przygotowywanymi na duńskiej wyspie Bornholm i został przygotowany przez Adama Borowicza.

Składniki:

  • 2 kromki ciemnego żytniego pieczywa
  • ½ wędzonego pstrąga
  • Musztarda francuska
  • Kilka krążków czerwonej cebuli
  • Fenkuł marynowany
  • 3 marynowane śledzie
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 burak
  • 1 jabłko
  • Remulada
  • Sok z cytryny
  • 3 gałązki świeżego tymianki
  • 1,5 łyżki sosu balsamicznego
  • Sól i pieprz do smaku

Składniki dwóch da na 1 porcję.

 

Jak przygotować pstrąga i śledzia z Bornholmu?

Zacznij od przygotowania buraka. Zawiń go w folię aluminiową i włóż go do formy silikonowej odpornej na działanie wysokich temperatur. Następnie na ok. 30 minut włóż go do piekarnika rozgrzanego na 180°C.

Przygotuj pierwszą z dwóch kanapek. Weź kromkę ciemnego pieczywa i pokryj ją cienką warstwą remulady. Połóż na nią cały kawałek wędzonego filetu z pstrąga. Na niego dodaj jeszcze odrobinę remulady i marynowany fenkuł, a także odrobinę musztardy. Samą górę ozdób tymiankiem. Możesz dołożyć również szypułki ze świeżego fenkułu, jeśli posiadasz. Dodaj również czerwoną cebulę pokrojoną w cieniutkie krążki, która doskonale pasuje do pstrąga. Podawaj z plasterkami cytryny pokrojonym na ćwiartki.

Przejdź do przygotowywania drugiej kanapki. Buraka pokrój na talarki. Nie powinien być jeszcze zupełnie miękki. Rozgrzej garnek i dodaj do środka buraczka. Dodaj odrobinę soku z cytryny i świeży tymianek, a także sos balsamiczny. Wymieszaj całość.

W czasie, gdy będzie się przygotowywać, sięgnij po jabłko. Pokrój je na 2-3 mm plasterki.

Rozgrzej tłuszcz na patelni. Sięgnij po śledzie i wybierz niewielki nożyk. Ostrożnie, za pomocą krótkich ruchów, natnij ryby. Nacięć powinno być jak najwięcej. Przypraw ryby solą i pieprzem, a następnie wmasuj przyprawy wewnątrz, tak aby weszły w stworzone otwory. Zrób to samo z drugiej strony. Skrop ryby odrobinę cytryną, a na koniec obtocz je dokładnie w mące. Obsmaż śledzie z obydwu stron  na głębokim tłuszczu.

Z garnka wyciągnij plasterek ciepłego i miękkiego buraczka. Połóż go na talerzu i nałóż na niego plasterek jabłka. Przekładaj w ten sposób plasterki. Dodaj do nich tymianek. Wyciągnij śledzie i odsącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. Połóż śledzie na wcześniej przygotowanej sałatce. Ryba powinna być sztywna.

Przypal delikatnie pomidorka koktajlowego i dodaj go do śledzi. Ozdób całość czerwoną cebulą oraz dodaj remuladę. Chleb pokrój w malutką kostkę i obsyp całość.  Smacznego!

 

Sprawdź, jak przygotować obydwa przepisy na filmie!

 

Autor Przepisu:

Adam Borowicz

Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności