0

Przepis na rollsy piernikowe z pomarańczą i czekoladą

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 560 g przesianej mąki pszennej tortowej
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 100 g roztopionego, ostudzonego masła
  • 3 jajka
  • 55 g cukru

Dodatkowo:

  • tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady / może być też mleczna
  • skórka starta z jednej dużej pomarańczy
  • łyżka cukru wanilinowego
  • łyżka roztopionego masła

Składniki na lukier:

  • cukier puder wymieszany z sokiem z pomarańczy

Podanych składników wystarczy na tortownicę 22 cm lub na ok. 14 babeczek.

Jak przygotować ciasto na rollsy piernikowe?

Rozkrusz drożdże i dodaj do nich łyżkę cukru oraz ciepłe mleko. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę i odstaw na kilka minut. Jak drożdże będą rosły, dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto na gładką masę. Odstaw je na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Następnie ponownie przez chwilę wyrabiaj i rozwałkuj na prostokąt o grubości maksymalnie pół centymetra (ok. 40 x 60 cm).

Ciasto posmaruj masłem, posyp czekoladą, cukrem, skórką z pomarańczy i zwiń, zaczynając od długiego boku. Pokrój ostrym nożem i ułóż je w foremkach np. silikonowych SMART.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C (funkcja góra-dół) na ok. 20 minut.

Gdy rollsy trochę przestygną, przygotuj lukier, łącząc cukier puder z sokiem z pomarańczy. Ozdób nim przygotowany wypiek. Smacznego!

 

Autorka przepisu: @przepis_na_slodko
Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności