Składniki:
- 40 g świeżych drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 560 g przesianej mąki pszennej tortowej
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 100 g roztopionego, ostudzonego masła
- 3 jajka
- 55 g cukru
Dodatkowo:
- tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady / może być też mleczna
- skórka starta z jednej dużej pomarańczy
- łyżka cukru wanilinowego
- łyżka roztopionego masła
Składniki na lukier:
- cukier puder wymieszany z sokiem z pomarańczy
Podanych składników wystarczy na tortownicę 22 cm lub na ok. 14 babeczek.
Jak przygotować ciasto na rollsy piernikowe?
Rozkrusz drożdże i dodaj do nich łyżkę cukru oraz ciepłe mleko. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę i odstaw na kilka minut. Jak drożdże będą rosły, dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto na gładką masę. Odstaw je na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Następnie ponownie przez chwilę wyrabiaj i rozwałkuj na prostokąt o grubości maksymalnie pół centymetra (ok. 40 x 60 cm).
Ciasto posmaruj masłem, posyp czekoladą, cukrem, skórką z pomarańczy i zwiń, zaczynając od długiego boku. Pokrój ostrym nożem i ułóż je w foremkach np. silikonowych SMART.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C (funkcja góra-dół) na ok. 20 minut.
Gdy rollsy trochę przestygną, przygotuj lukier, łącząc cukier puder z sokiem z pomarańczy. Ozdób nim przygotowany wypiek. Smacznego!