Składniki spód:
- 200 g herbatników
- 100 g roztopionego masła
Rozkruszamy bardzo drobno herbatniki – najlepiej użyć blendera lub wrzucić je do woreczka i rozkruszyć tłuczkiem. Przesypać do miseczki i wymieszać z roztopionym masłem. Przekładamy je do formy silikonowej SMART i rozprowadzamy równomiernie na spodzie i brzegach. Wkładamy go na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, aby lekko się zarumienił. Później odkładamy na 15 minut, aby ostygnął, po czym wkładamy spód do lodówki.
Składniki masa:
- 250 g śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- cukier lub cukier wanilinowy do smaku
- dodatki: owoce – (maliny, borówki, porzeczki, truskawki – może być tylko jeden rodzaj owoców, a możecie pomieszać różne)
Ubijamy schłodzoną śmietankę mikserem, ona sama w sobie jest gęsta, więc nie potrzebuje aż tak długiego miksowania, następnie dodajemy do tego serek mascarpone i cukier do smaku. Próbujcie na bieżąco masę i dodawajcie cukier.
Ciasto przed nałożeniem masy powinno być schłodzone, wyciągamy je z lodówki i nakładamy na nie masę, staramy się to robić w miarę równomiernie, na to wrzucamy owoce (opcjonalnie możemy dodać jeszcze kawałki czekolady lub coś, na co najdzie was ochota). Owoców powinno być tyle, że przykrywamy nimi całą tartę – to i cudownie wygląda i wyśmienicie smakuje! Tarta powinna spędzić kilka godzin w lodówce, aby spód i masa porządnie się ściągnęło.
Smacznego!