0

Przepis na tartę z mascarpone i świeżymi owocami

Składniki spód:

  • 200 g herbatników 
  • 100 g roztopionego masła

Rozkruszamy bardzo drobno herbatniki – najlepiej użyć blendera lub wrzucić je do woreczka i rozkruszyć tłuczkiem. Przesypać do miseczki i wymieszać z roztopionym masłem. Przekładamy je do formy silikonowej SMART i rozprowadzamy równomiernie na spodzie i brzegach. Wkładamy go na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, aby lekko się zarumienił. Później odkładamy na 15 minut, aby ostygnął, po czym wkładamy spód do lodówki.

Przepis na tartę z mascarpone i świeżymi owocami

Składniki masa:

  • 250 g śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier lub cukier wanilinowy do smaku
  • dodatki: owoce – (maliny, borówki, porzeczki, truskawki – może być tylko jeden rodzaj owoców, a możecie pomieszać różne)
     

Ubijamy schłodzoną śmietankę mikserem, ona sama w sobie jest gęsta, więc nie potrzebuje aż tak długiego miksowania, następnie dodajemy do tego serek mascarpone i cukier do smaku. Próbujcie na bieżąco masę i dodawajcie cukier. 

Ciasto przed nałożeniem masy powinno być schłodzone, wyciągamy je z lodówki i nakładamy na nie masę, staramy się to robić w miarę równomiernie, na to wrzucamy owoce (opcjonalnie możemy dodać jeszcze kawałki czekolady lub coś, na co najdzie was ochota). Owoców powinno być tyle, że przykrywamy nimi całą tartę – to i cudownie wygląda i wyśmienicie smakuje! Tarta powinna spędzić kilka godzin w lodówce, aby spód i masa porządnie się ściągnęło.

Smacznego!

Przepis na tartę z mascarpone i świeżymi owocami

 

Autorki przepisu: Siostry ADiHD, czyli Ilona i Milena Krawczyńskie z @siostry_adihd
Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności