0

Przepis na wiśniowego murzynka z bitą śmietaną

Murzynek to ciasto, które od lat jest wykonywane w Polsce. Dodaje się do niego przede wszystkim kakao, odpowiadające za jego ciemny kolor i bogaty smak. Dlatego też tę wariację na jego temat po prostu musisz przygotować w swojej kuchni. Zakup odpowiednie składniki i przygotuj wiśniowego murzynka!

Składniki:

Ciasto:

  • 160 g cukru
  • 3 jajka
  • 160 g mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 500 g wiśni bez pestek
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 60 g cukru
  • 1 galaretka wiśniowa
  • posiekane pistacje (ilość wg. uznania) lub starta czekolada deserowa (wg. uznania)

Jak przygotować owocowego murzynka?

Masło wyjmij z lodówki i zaczekaj, aż nabierze temperaturę pokojową. Utrzyj je z cukrem, jajkami, kakao, obydwoma mąkami i mlekiem. Wymieszaj całość starannie, poświęcając na to czas. Przelej całość do kwadratowej formy SMART lub do tortownicy. Piecz ciasto w temperaturze 200°C przez ok. 60 minut.

Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. 2/3 wiśni zblenduj. Dodaj do nich śmietanę ubitą z cukrem. Następnie dolej do masy tężejącą już galaretkę.

Ciasto wystudź i przekrój na 3 części – najlepiej zrobić to dzień po wypieczeniu. Przełóż je słodkim kremem. Boki i wierzch ciasta pokryj warstwą ubitej śmietany, a następnie ozdób je np. czekoladą lub posiekanymi pistacjami oraz pozostałymi wiśniami. Możesz też dodać do nie inne owoce. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności