Murzynek to ciasto, które od lat jest wykonywane w Polsce. Dodaje się do niego przede wszystkim kakao, odpowiadające za jego ciemny kolor i bogaty smak. Dlatego też tę wariację na jego temat po prostu musisz przygotować w swojej kuchni. Zakup odpowiednie składniki i przygotuj wiśniowego murzynka!
Składniki:
Ciasto:
- 160 g cukru
- 3 jajka
- 160 g mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 500 g wiśni bez pestek
- 250 ml śmietanki 36%
- 60 g cukru
- 1 galaretka wiśniowa
- posiekane pistacje (ilość wg. uznania) lub starta czekolada deserowa (wg. uznania)
Jak przygotować owocowego murzynka?
Masło wyjmij z lodówki i zaczekaj, aż nabierze temperaturę pokojową. Utrzyj je z cukrem, jajkami, kakao, obydwoma mąkami i mlekiem. Wymieszaj całość starannie, poświęcając na to czas. Przelej całość do kwadratowej formy SMART lub do tortownicy. Piecz ciasto w temperaturze 200°C przez ok. 60 minut.
Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. 2/3 wiśni zblenduj. Dodaj do nich śmietanę ubitą z cukrem. Następnie dolej do masy tężejącą już galaretkę.
Ciasto wystudź i przekrój na 3 części – najlepiej zrobić to dzień po wypieczeniu. Przełóż je słodkim kremem. Boki i wierzch ciasta pokryj warstwą ubitej śmietany, a następnie ozdób je np. czekoladą lub posiekanymi pistacjami oraz pozostałymi wiśniami. Możesz też dodać do nie inne owoce. Smacznego!