Silikonowa forma do pieczenia tortownica 23cm SMART
Murzynek to ciasto, które od lat jest wykonywane w Polsce. Dodaje się do niego przede wszystkim kakao, odpowiadające za jego ciemny kolor i bogaty smak. Dlatego też tę wariację na jego temat po prostu musisz przygotować w swojej kuchni. Zakup odpowiednie składniki i przygotuj wiśniowego murzynka!
Co jest potrzebne do przygotowania wiśniowego murzynka?
- 160 g cukru
- 3 jajka
- 160 g mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 500 g wiśni bez pestek
- 250 ml śmietanki 36%
- 60 g cukru
- 1 galaretka wiśniowa
- posiekane pistacje (ilość wg. uznania) lub starta czekolada deserowa (wg. uznania)
Jak przygotować owocowego murzynka?
Masło wyjmij z lodówki i zaczekaj, aż nabierze temperaturę pokojową. Utrzyj je z cukrem, jajkami, kakao, obydwoma mąkami i mlekiem. Wymieszaj całość starannie, poświęcając na to czas. Przelej całość do kwadratowej formy SMART lub do tortownicy. Piecz ciasto w temperaturze 200°C przez ok. 60 minut.
Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. 2/3 wiśni zblenduj. Dodaj do nich śmietanę ubitą z cukrem. Następnie dolej do masy tężejącą już galaretkę.
Ciasto wystudź i przekrój na 3 części – najlepiej zrobić to dzień po wypieczeniu. Przełóż je słodkim kremem. Boki i wierzch ciasta pokryj warstwą ubitej śmietany, a następnie ozdób je np. czekoladą lub posiekanymi pistacjami oraz pozostałymi wiśniami. Możesz też dodać do nie inne owoce. Smacznego!
Dlaczego masło powinno być w temperaturze pokojowej?
Masło do przygotowania murzynka lub też innych ciast powinno być w temperaturze pokojowej, aby móc w łatwy sposób stworzyć puszystą masę po połączeniu go z cukrem. Wyjątkiem jest ciasto kruche, kiedy to masło zagniata się ręcznie lub za pomocą szpatułki – w takiej sytuacji należy robić to szybko, korzystając z masła wyciągniętego z lodówki.
Czy można użyć śmietanki 30% zamiast 36%?
Tak, możesz użyć śmietanki 30%, jednak wówczas czas ubijania będzie nieco dłuższy, a sama śmietana może być nieco mniej stabilna. Dlatego jeśli możesz wybierać, postaw na tę odrobinę bardziej tłustą.
Lepiej wybrać pistacje czy czekoladę?
To zależy od Twoich własnych preferencji! Zarówno czekolada, jak i pistacje doskonale nadają się do wykończenia tego ciasta. Wybierz produkt, który wolisz pod względem smaku, lub który akurat masz pod ręką. Możesz też je po prostu pomieszać.